Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Wereldsterren openen Klassiek Leeft Meesterlijk concertreeks

Artistiek directeur Liebrecht Vanbeckevoort wist voor de bijzondere editie van Klassiek Leeft Meesterlijk 2020 het befaamde Maisky Trio te strikken. Op zaterdag 25 en zondag 26 juli 2020 brengen zij een exclusief kamermuziekprogramma in de Heilig-Hartkerk in Knokke-Heist. Mischa Maisky behoeft geen introductie meer. Maisky is een wereldster die op de allergrootste podia en met de allergrootste artiesten en orkesten heeft samengewerkt. Tijdens zijn 50-jarige carrière maakte hij voor Deutsche Grammophon meer dan 30 exclusieve en bekroonde opnames. Hij brengt voor deze intieme kamermuziekconcerten geheel passend twee musici mee waarmee hij zowel op als naast het podium een innige band mee heeft opgebouwd: zijn dochter Lily en zoon Sascha. Ze brengen werken ten gehore van Bach, Beethoven en Shostakovitch.  

Nieuwe ‘veilige’ locatie 

Klassiek Leeft Meesterlijk zal dit jaar voor het eerst volledig plaatsvinden in de Heilig-Hartkerk in Knokke. De keuze om deze zomer geen concerten in de vertrouwde ‘thuishaven’ van de Dominicanenkerk te organiseren was voor de organisatie niet makkelijk, maar het betekent wel dat ze in deze onzekere coronaperiode een redelijk aantal concertgangers kunnen ontvangen die in alle comfort en veiligheid van het festival kunnen genieten. “Want, ondanks alle mooie en creatieve online initiatieven die in de artistieke sector werden ingericht, is tijdens de afgelopen maanden van lockdown en gesloten concertzalen eens te meer gebleken dat klassieke muziek maar ten volle kan beleefd worden wanneer ze tastbaar weerklinkt en we ze in een concertruimte op ons kunnen laten inwerken”. aldus artistiek directeur Liebrecht Vanbeckevoort.  

Topaffiche  

Geen live muziek zonder uitvoerders natuurlijk en het lijstje dat je de komende twee weken in Knokke-Heist aan het werk kan zien ziet er veelbelovend uit.  Naast de 2 concerten van het Maisky trio zijn er nog 5 uitvoeringen van topniveau. Deze editie 2020 zet de opgebouwde samenwerking met Elisabethwedstrijd-laureaten eens te meer in de verf. Met Severin von Eckardstein en Lukas Vondracek verwelkomt het festival maar liefst twee eerste prijswinnaars van de piano-jaargangen 2003 en 2016. Sylvia Huang, Lorenzo Gatto en Jan Michiels symboliseren dan weer de Belgische triomf op deze unieke Wedstrijd. Met Casco Phil staat een Belgisch kamerorkest van topniveau op de affiche en met pianist Julien Libeer en het Beethoven XS-strijkkwintet importeren we het spreekwoordelijke neusje van de kamermuziekzalm naar zee. Ook dit jaar kun je Liebrecht Vanbeckevoort zelf aan het werk zien achter de piano. Deze keer brengt hij tijdens het Beethoven jaar een ‘Ode an die Freude’, samen met von Eckardstein.  

Het volledige programma kun je raadplegen op www.klassiekleeft.be . Tickets zijn dit jaar enkel verkrijgbaar in Cultuurcentrum Scharpoord of via T 050 630 430. 

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter