Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Herstellingswerkzaamheden aan kunstwerk Beach Castle

Op vraag van het gemeentebestuur en in opdracht van Westtoer start de firma Etoile Mecanique vanaf maandag 4 mei 2020 met herstellingswerkzaamheden aan het kunstwerk Beach Castle op het Maurice Lippensplein. Omwille van de coronamaatregelen wordt het werk in 2 fases uitgevoerd.   

Westtoer coördineert en financiert de restauratie 

In 2018 kocht de gemeente Knokke-Heist het kunstwerk Beach Castle van de Franse kunstenaar Jean-François Fourtou naar aanleiding van Beaufort ’18. Het werk kostte 95 000 euro en vertoonde zes maanden na plaatsing de eerste gebreken. De houten panelen zogen water op waardoor de verf loskwam los. Begin 2019 werd Westtoer ingelicht over de problemen en beloofde het autonoom proviniciebedrijf om het kunstwerk te laten herstellen zodat het tien jaar reparatievrij zou blijven. Westtoer zou de werken coördineren en financieren. Eind 2019 werden offertes opgevraagd bij herstellers en in maart 2020 koos Westtoer voor de firma Etoile Mecanique, een vertrouwde naam in de kunstwereld.

Herstel in mei en juni  

Gezien er maatregelen genomen zijn door de overheid om coronabesmettingen te voorkomen, kunnen de reparaties niet in één keer uitgevoerd worden. In de week van 4 mei zullen de werken van de eerste fase uitgevoerd worden aan het kunstwerk. In die eerste fase worden de aangetaste platen van de onderste bouwlaag van het kunstwerk hersteld en vervangen door Okouméplaten. Tegelijkertijd zal men een grondig onderzoek uitvoeren naar eventuele verborgen gebreken die zouden kunnen optreden na verloop van tijd. Zo kan Etoile Mecanique in de tweede fase op de meest efficiënte manier de verdere constructie herstellen. In die fase, waarschijnlijk begin juni, wordt dan volgens de opgedane inzichten de rest van de constructie, met behulp van een hoogtewerker en hijskraantje, aangepakt. Ook een grondige reiniging en een verbetering van de afwatering en afdichting behoren tot hun opdracht. 

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter