Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Sint-Niklaaskerk Westkapelle genomineerd als laureaat van de Onroerenderfgoedprijs 2020

De Sint-Niklaaskerk in Westkapelle is geselecteerd is als één van de drie laureaten van de Onroerenderfgoedprijs 2020. Met deze prijs beloont Vlaanderen overheden en particulieren die erfgoed op een goede manier beheren. Voor de editie van dit jaar schreven 43 kandidaten zich in. Naast de Sint-Niklaaskerk selecteerde een onafhankelijke jury ook nog de Gruuthusesite in Brugge en het Predikheren in Mechelen.  Volgens het wedstrijdreglement ontvangen alle laureaten een geldbedrag van 2.500 euro. De winnaar ontvangt daarboven een extra som van 12.500 euro. 

Stemmen voor de publieksprijs 

Op www.onroerenderfgoedprijs.be kunnen alle inwoners, tweedeverblijvers en bezoekers alvast hun stem uitbrengen voor onze Westkapelse trots en zo zorgen dat Knokke-Heist alvast bekroond wordt met de publieksprijs. De telling van de publieksprijs loopt tot maandag 14 september.  De winnaar van de Onroerenderfgoedprijs 2020 en de winnaar van de publieksprijs worden bekend gemaakt tijdens een ceremonie vrijdag 2 oktober 2020 in de Begijnhofkerk in Sint-Truiden. 

Sacraal en seculier gedeelte 

In 1996 beschermde de Vlaamse overheid de Sint-Niklaaskerk in Westkapelle als monument en haar omgeving als dorpsgezicht. Het dorp gebruikte het gebouw voor de eredienst, tot een hevige brand het in 2013 bijna volledige in de as legde. Zeven jaar later heeft de kerk een nieuwe bestemming gekregen, met naast een sacraal ook een seculier gedeelte. Het sacrale gedeelte van het gebouw is een nauwgezette reconstructie van de oorspronkelijke plannen en ademt een intieme sfeer uit. Het seculiere gedeelte is ingericht als gemeenschapsruimte, met een bar, een berging, vergaderruimtes, toiletten en een inklapbare tribune.  

Restauratie met respect voor het verleden en kijk op de toekomst 

Dit project toont dat het mogelijk is om ‘verloren’ erfgoed te transformeren met respect voor het verleden. Sporen van de brand zijn overal zichtbaar gelaten, wat de kerk een bijzondere charme geeft. Nieuwe elementen zoals de gedeeltelijk transparante torenspits in metaal en de glasramen met rurale motieven brengen dit gebouw binnen in het heden. Het kan nu opnieuw een rol van betekenis gaan spelen in het dorpsleven. (Foto: Natalie Huyghe) 

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter