Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Cultuurcentrum Scharpoord brengt familievoorstelling via livestream naar het internaat van de MAKZ

Op woensdag 6 januari 2021 om 13.30 uur speelt Collectief Verlof ‘Moenieworrienie’, een beeldende en fysieke familievoorstelling in 30CC Leuven. Dankzij de samenwerking met het Cultuurcentrum Knokke-Heist livestreamt Cultuurconnect deze voorstelling naar tientallen jonge kinderen in het internaat van de MAKZ. Op die manier kunnen kinderen die het vandaag extra moeilijk hebben, even ontspannen en genieten van deze voorstelling. Kinderen die op het moment van de livestream niet kunnen kijken, kunnen ook uitgesteld kijken via de link https://www.cultuurstream.be/uitgesteldkijken (wachtwoord: ontdekken). De opname is beschikbaar vanaf 7 januari om 9 uur tot 9 januari 2021 om 22 uur.

“Met dit initiatief willen we de Warmste Week een beetje warmer maken,” vertelt Bart Beuten, directeur van Cultuurconnect. “Samen met alle betrokken partners geven we zieke kinderen en kinderen die het moeilijk hebben de kans om te genieten van theater. Tegelijk krijgt het cultuurcentrum de kans om kennis te maken met een minder mobiel publiek in het kinderziekenhuis, dat het anders moeilijk bereikt.”

De voorstelling ‘Moenieworrienie’ van Collectief Verlof

‘Moenieworrienie’ is Zuid-Afrikaans voor ‘je moet je geen zorgen maken’. En laat dat nu net zijn wat de 4 personages in deze voorstelling veel te veel doen. De voorstelling vertelt het verhaal van de lange tocht die ze samen afleggen. Hoe elk individu ook een deeltje is van een groep en hoe ze gek worden van elkaar, maar tegelijk ook zorgen voor elkaar. ‘Moenieworrienie’ is een beeldende en fysieke voorstelling, geïnspireerd op elementen van slapstick. Zowel voor de personages als het publiek is het een verrassende tocht met pieken en dalen, waardoor je op het puntje van je stoel komt te zitten. Collectief Verlof maakt met ‘Moenieworrienie’ een energieke en ontwapenende voorstelling over identiteit, vriendschap, en durven gaan voor je dromen.

Samenwerking tussen cultuurcentra en ziekenhuizen
 

De voorstelling ‘Moenieworrienie’ vindt plaats in 30CC (Leuven) en wordt in samenwerking met 12 cultuurhuizen gelivestreamd naar kinderen en hun families in het UZ Leuven, Sint-Trudo Ziekenhuis, het psychiatrisch ziekenhuis Asster en het asielcentrum (Sint-Truiden), Sint-Lodewijk, een multifunctioneel centrum voor kinderen met een handicap (Wetteren), AZ Delta en WZC Zilverberg (Roeselare), Internaat DE MAKZ (Knokke-Heist), Sint-Franciscusziekenhuis (Heusden-Zolder), Het Jan Yperman ziekenhuis (Ieper), WZC Mariëndal (Overijse), Ziekenhuis Maria Middelares (Gent), Sint-Vincentiusziekenhuis (Deinze), AZ Jan Portaels (Vilvoorde), AZ Sint-Elisabeth (Zottegem). De technische ondersteuning gebeurt door streamingpartner Moose-Stache. De cultuurcentra helpen bij de opstart van het project, bij de communicatie (tickets, flyers en affiches) en zorgen waar nodig voor technische ondersteuning bij de livestream in het ziekenhuis. Door corona kunnen kinderen moeilijk samen in een zaal kijken naar de voorstelling. De meeste kinderen zullen samen met hun familie op de kamer kijken. Voor deze editie voorzien de organisatoren een extra mogelijkheid om de livestream uitgesteld te kijken. Niet alle kinderen kunnen de voorstelling live meevolgen, wegens een behandeling, vermoeidheid of omdat de ouders op een ander tijdstip op bezoek komen. Tot 3 dagen na de livestream kunnen zij de voorstelling nog uitgesteld bekijken. “Dankzij livestreaming van een fijne theatervoorstelling, bezorgen we jonge patiëntjes een moment om bij weg te dromen, in het gezelschap van hun broers, zussen en ouders. Ze krijgen echt het gevoel naar het theater te gaan, voelen zich verbonden met het live optreden en zijn op dat moment ook niet bezig met hun behandeling. ” aldus Sofie Salu, Coördinator van het Fonds Kunst voor het Kinderziekenhuis, UZ Leuven.

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter