Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Sensoren van CurieuzeNeuzen in de Tuin brengen ook in Knokke-Heist hitte en droogte in kaart  

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist heeft beslist om deel te nemen aan het project Curieuzeneuzen van de Universiteit van Antwerpen om met innovatieve technologie sensoren te plaatsen die hitte en droogte in kaart brengen. Ook de provincie West-Vlaanderen plaatst in dertien provinciedomeinen waaronder het Zwin Natuur Park dergelijke sensoren. Het project 'CurieuzeNeuzen in de Tuin' is het grootste burgeronderzoek in Vlaanderen naar hitte en droogte ooit. De initiatiefnemers gaan ook nog op zoek naar 5.000 "burgerwetenschappers" met een tuin.

Voorwaarden voor de tuin

Groot, klein, stedelijk of landelijk gelegen: elke tuin komt in principe in aanmerking. De locatie moet enkel voldoen aan volgende voorwaarden:

  • grasveld (geen bloemenweide, geen blote grond, …)
  • een grasveld van 2 meter in diameter in “volle grond” (balkon- en daktuinen komen niet in aanmerking), 1 meter uit de buurt van schuttingen, bomen en overkappingen
  • in bewoonde gebieden, dus niet in weiden of natuurgebieden
  • grasveld zonder grazende dieren, zonder robotmaaiers
  • geen speelweide (zodat de sensor niet kapotgelopen wordt)
  • de sensor moet er kunnen blijven staan van april tot en met oktober 2021
  • het gras krijgt ook geen extra water

Plaats gratis een sensor in je tuin!

Elk meetpunt krijgt een slimme sensor die de temperatuur en het vochtgehalte van de bodem meet. Via het Internet of Things zendt deze sensor dagelijks data door naar de Universiteit Antwerpen. Wetenschappers gaan dan met de gegevens aan de slag om de effecten van hitte en droogte beter te begrijpen en te voorspellen.

Persoonlijk dashboard

Plaats ook een sensor in het gras en word burgerwetenschapper in dit internationaal uniek onderzoek. Via een persoonlijk dashboard krijg je dagelijks een update van de meting. Zo volg je live welke invloed droogte en hitte hebben op jouw tuin. Je kan je nog kandidaat stellen tot zondag 14 februari 2021!

Voor meer info en inschrijving: Met eigen tuin – Curieuzeneuzen

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter