Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Sculptuur van Conrad Willems 2 jaar te bewonderen in de tuin van Scharpoord

Kunstenaar Conrad Willems heeft aan het Cultuurcentrum Knokke-Heist een kunstwerk in bruikleen gegeven dat in de tuin van Scharpoord staat opgesteld. In 2014 startte Conrad Willems een reeks architecturale beelden vervaardigd uit natuursteen. Ze kregen de naam Constructions.  

Geïnspireerd op houten speelblokken van Friedrich Fröbel 
Het zijn dan ook constructies, opgebouwd uit losse gestapelde blokken. De vormen waarmee hij in deze reeks aan de slag gaat zijn a priori vastgelegd: het zijn de vormen van de bekende, houten speelblokken ontwikkeld door de pedagoog Friedrich Fröbel in de 19e eeuw. Vanuit een vrij spel met deze houten blokken ontstaat een constructie, die dan later wordt uitgevoerd op grotere schaal en in een gekozen natuursteen. 

Van het Zwitserse Bellinzona naar Knokke-Heist 
Voortbouwend op deze Constructions reeks, vervaardigde de kunstenaar in 2020 de sculptuur I.XI.XIV: een monumentaal beeldhouwwerk voor de internationale groepstentoonstelling ‘Hortus Conclusus’ in Bellinzona, Zwitserland. Deze sculptuur bestaat uit drie uitvergrote vormen uit Fröbel’s blokkenset, vervaardigd in rode marmer. De 3 elementen ogen massief voor de toeschouwer maar zijn dat niet. Ze werden opgebouwd uit marmeren plaatmateriaal dat onzichtbaar verlijmd is op een metalen structuur. Het Rouge Griotte marmer werd gewonnen uit de laatste actieve groeve voor rode marmer in België. I.XI.XIV werd gedurende één jaar in het publieke park van het museum getoond.  De volgende twee jaar staat het kunstwerk in de tuin van Cultuurcentrum Scharpoord te pronken. 

Dit kunstwerk werd gerealiseerd met de steun van Potier StoneCromarbo en Merbes Sprimont

Voor meer info: www.conradwillems.be 

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter