Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Knokke-Heist telt 3 nieuwe Michelinsterren

De inspecteurs van Michelin maakten op maandag 11 januari 2020 de nieuwe sterrenrestaurants voor 2021 bekend. Bartholomeus (Zeedijk-Heist 267) met chef Bart Desmidt aan het fornuis zet met zijn nieuw concept een uitzonderlijke prestatie neer en scoort meteen 2 Michelinsterren. Boo Raan (Edward Verheyestraat 17) met chef Dokkoon Kapueak wordt na een mooi parcours beloond met een eerste Michelinster. Een terechte beloning na eerder al eens in 2018 door Gault&Millau uitgeroepen te zijn tot beste Aziatische chef.  

Cuines 33 en Sel Gris behouden hun ster 

Cuines 33 (Smedenstraat 33) met chef Edwin Menue en ook Sel Gris (Zeedijk 314) met chef Frederik Deceuninck behouden beiden hun welverdiende Michelinster. Dit bewijst dat Knokke-Heist absolute koploper blijft op vlak van gastronomie.   

Bartholomeus 

Restaurant Bartholomeus opende na 25 jaar en met dan al 2 sterren op zak in het voorjaar 2020 opnieuw zijn deuren met een visie die chef Bart Desmidt al jaren behartigt: ‘Simpel maar Goed’. Sandra, Bart en diens rechterhand Philip kozen voor een nieuwe kleinschalige formule in hetzelfde pand: koken voor een 18-tal gasten in een open, centrale keuken. Met nog meer respect voor het product en de kunst van het koken. Eenvoud, pure smaken en beleving staan in dit concept centraal. Bartholomeus new style is meteen goed voor 2 sterren.  

Uit het Michelrapport: 

“Bart Desmidt doet volledig zijn zin bij Bartholomeus. De beperkte plaatsen aan de eettoog van zijn chic en luxueus restaurant gaan gepaard met een zesgangenmenu en een exclusieve wijnlijst. Zijn charmante echtgenote levert gepast advies, in de open keuken ziet u chef Bart en rechterhand Philip aan het werk. En dat gaat gepaard met de nodige droge humor. Wagyu, tarbot, langoustine, … De parade van absolute topproducten is indrukwekkend, des te meer omdat ze volledig tot hun recht komen. De bereidingen zijn creatief, intens en geven het hoofdproduct een extra dimensie. Een sneeuwgranité van limoen, een gelei van karnemelk of een soufflé van langoustine? Elk element op het bord telt, niets is te veel. Het is telkens technisch perfect uitgevoerd en weldoordacht. Laat chef Desmidt zijn zin maar doen, het is fenomenaal!” 

Boo Raan

Begin 2017 startten Dokkoon Kapueak en haar zakenpartner Patrick Delanghe hun Thais restaurant voor een 40-tal gasten in de Edward Verheyestraat. Ze waren samen actief in de evenementensector met catering, en voelden dat de tijd rijp was om een stapje verder te gaan. Het menu is volledig Thais geïnspireerd en legt de focus op verse producten. Een diepvriezer of microgolfoven hebben ze in het restaurant niet. De producten komen wekelijks rechtstreeks uit Thailand. De bereidingen gebeuren zoals in de plaatselijke tradities. De vertaling van 'Boo Raan' is dan ook 'volgens de traditie’. Het interieur verwijst met enkele subtiele details, zoals bamboe, naar het Oosten. Eigenlijk wijkt het restaurant op alle fronten af van het gastronomisch principe. Een voor- en hoofdgerecht is er bijvoorbeeld niet. Alles wordt in één keer op tafel gezet om te delen.  

Het verhaal van Dokkoon Kapueak is méér dan speciaal. De Thaise vrouw groeide op in de jungle van Thailand, in Ubon Ratchathani in het noordoosten, vlakbij Laos. Ze woonde er op het platteland bij haar ouders. Zelf leefden ze van de kippen op het erf en de groenten en fruit in het wild. Ook oma woonde mee in. Ze zou dé inspiratiebron van Dokkoon worden. “Ik heb jaren zo geleefd”, vertelt de Thaise vrouw, die ruim tien jaar geleden dankzij haar tante in Knokke-Heist belandde.  Ze volgde een cursus Thaise massage en leerde in het massagesalon Patrick Delanghe kennen.” Patrick maakte op zijn beurt kennis met de kooktalenten van Dokkoon. Ze kwam in contact met Christophe Van den Berghe van sterrenzaak Le Jardin in Knokke-Heist en leerde daar uiteindelijk de kneepjes van het vak. 

Uit het Michelinrapport: 

“Boo Raan is het beste Thaise restaurant in de Benelux. De bruisende vibe van deze exotische zaak brengt u meteen in de stemming om allerlei lekkers te delen. Het echte spektakel speelt zich af in de open keuken. Dokkoon Kapueak en haar vrouwelijke brigade bereiden er à la minute een ruim scala gerechten die voornamelijk uit het noordoosten van Thailand komen. De chef leerde van haar grootmoeder hoe je pittigheid beheerst, zoet en zuur perfect in evenwicht brengt en hoe je daarmee het hoofdproduct sublimeert. Neem nu de lenterolletjes, die een aangename bite hebben, met knapperige groenten en krokant gepaneerde scampi. En dan dat sausje met limoen, Aziatische kruiden en sesamolie … Een smaakfestijn! De wervelwind van fraîcheur, kruidigheid, smeuiigheid en zoveel meer indrukken maakt van Boo Raan een topzaak”  

Sel Gris 

Sel Gris bevindt op de Zeedijk van Duinbergen met zicht op het strand en de zee. 
De hedendaagse strakke inrichting is sober en toch luxueus, en uitgevoerd in verschillende tinten grijs.  Frederik Deceuninck was twee jaar chef de partie in de Karmeliet en drie jaar souschef in het kustrestaurant Jardin tropical. Na een verblijf van zeven maanden bij de Pastorale in Reet, besloot hij om zijn droom waar te maken: een eigen gastronomisch restaurant waar men lekker kan eten tegen betaalbare prijzen. Zo werd Sel Gris geboren. Bij Sel Gris start alles bij liefde en passie, waarbij gekozen wordt voor een eerlijke keuken. Een eigentijdse variant van grootmoeders keuken, met veel smaak en toch een licht gevoel. Je ziet wat je eet en kunt genieten met alle zintuigen.  
Eenvoud siert de gerechten bij Sel Gris. 
 

Uit het Michelinrapport:  

“Vijftig tinten grijs geven het sobere Sel Gris een verleidelijke look. De designelementen en luxueuze afwerkingen versterken het comfort. Al wordt de show hier gestolen door de ramen. Het restaurant ligt pal aan de zeedijk en biedt een prachtzicht op het strand en de zee. Het inspireert Frederik Deceuninck. Zodra de vele hapjes op tafel komen ontdekt u zijn enthousiasme. Chef Deceuninck laat creativiteit rijmen met finesse. Uit de zeer bewerkte gerechten blijkt zijn oog voor detail. Het is fascinerend. Inventieve behandelingen van groenten en subtiele Aziatische inspiraties zorgen voor spanning. De wisselwerking tussen diverse garnituren en het hoofdproduct zorgt bij elke hap voor verschillende sensaties.” 

Cuines 33 

Cuines 33 in de Smedenstraat 33 is een reis van smaken. Een one way ticket naar een culinair feest waar de kleuren van afspatten. Een feest waar chef Edwin Menue en gastvrouw Fleur Boussy iedereen welkom heten. Niet enkel de gerechten maar ook het interieur neemt je mee naar het zuiden waar je kan genieten met al je zintuigen. Want een gerecht moet volgens Edwin zijn zoals het leven: af. 

Uit het Michelrapport: 

“Verlaat het bruisende toeristische circuit van Knokke en kom tot rust bij Cuines, 33. Achter de anonieme façade ontwaart u een restaurant met moderne klasse. Het is design, modieus en straalt een zwoele intieme sfeer uit. Het kosmopolitische Cuines, 33 heeft een eigen identiteit. Edwin Menue vertaalt dat hippe verhaal naar het bord met een zeer eigen creativiteit. Hij gebruikt zowel mediterrane invloeden als inspiraties uit de oosterse keukens. Met smaakmakers als miso en yuzu geeft hij graag diepgang aan zijn gerechten, maar evengoed verrast hij met een geweldige shot van bouillabaisse verpakt in een praline. Dergelijke uitgekiende creaties triggeren meteen uw interesse. Details dragen bij aan een weelderig geheel, de side dishes creëren spanning. Bij het relaxte Cuines, 33 wacht u een wereldse ervaring. 

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter