Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Neem je voorzorgen tegen wateroverlast!

Door de klimaatverandering krijgen we ook in België steeds vaker te maken met extreme weersomstandigheden. Zo viel er op maandag 26 juli 2021 in bepaalde zones in Knokke-Heist 65 tot 75 liter neerslag per vierkante meter in amper 1 uur tijd. Omdat het rioleringsstelsel in optimale omstandigheden (geen goten verstopt door bladeren, zwerfvuil of rijplaten...) sowieso maar maximum 30 liter per m2 kan slikken, stonden een aantal straten blank en liepen heel wat kelders en garages onder. De brandweer kreeg dan ook een 200-tal oproepen te verwerken.

Matig je snelheid in overstroomde straten
Heel wat woningen en winkels kregen te kampen met wateroverlast doordat (vracht-)wagens met te hoge snelheid door de overstroomde straten reden. Hierdoor ontstonden er golven die het water over de boordstenen stuwden en via het voetpad in de (handels-)panden deed stromen. Vermijd dus als chauffeur om door straten die blank staan te rijden en als het echt niet anders kan, rij stapvoets om golfvorming te voorkomen.

Structurele aanpassingen

In sommige gevallen kan het aangewezen zijn om binnen de woning structurele aanpassingen uit te voeren (vb.: terugslagklep, pompen, schotten,…) .  Daarvoor laat je je best adviseren door je lokale installateur.

 

Investeer in zandzakjes
Het gebruik van zandzakjes is de oudste en meest bekende oplossing om water tegen te houden. De brandweer van Knokke-Heist beschikt permanent over 1500 zandzakjes die in de gemeentelijke bergplaats gestockeerd worden. Zij worden enkel door de hulpdiensten gebruikt in acute noodgevallen bij particulieren en voor het beschermen van gemeentelijke gebouwen. Wil je dus preventief je woning beschermen tegen wateroverlast, dan doe je er goed aan om zelf preventief lege zandzakjes en zakken zand aan te kopen. Zandzakjes zijn redelijk goedkoop en in ruime mate beschikbaar in de meeste doe-het-zelfzaken. Ook online kun je er bestellen via bv. www.zandakken.nl Ze zijn gemaakt van jute of van een kunststofvezel zoals polypropyleen, PVC en polyacryl. De laatste is meestal wel 1 of 2 keer herbruikbaar. Jute vergaat snel en is niet herbruikbaar. Een zandzak dien je tot maximaal 2/3 deel te vullen met zand en zal dan ongeveer 16 kg wegen. Wanneer een zandzak nat is zal deze al snel 25 kilogram wegen. Er zijn tegenwoordig ook diverse innovatieve alternatieven als de Tubebarrier op de markt.

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter