Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Alle kustgemeenten gaan in zee met Beaufort 21

De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de namen bekendgemaakt van de kunstenaars die dit jaar in alle kustgemeenten deelnemen aan Beaufort 21. Curator Heidi Ballet selecteerde 21 kunstenaars die 21 kunstwerken realiseren, waaronder één project voor de hele Kust. De zevende editie van de Triënnale voor hedendaagse kunst aan zee loopt van 27 mei tot 7 november 2021. Voor de nieuwe editie is gekozen om de bijzondere kwaliteiten van Beaufort te benadrukken: het decor van de zee, de laagdrempeligheid van het project, de spreiding over de kustlijn en de uitbouw van een kwalitatief beeldenpark op termijn.

Beaufort 21 biedt perspectief in bange tijden

Het thema van Beaufort 21 ligt in het verlengde van haar voorganger in 2018. Een terugkerend onderwerp in de kunstwerken van deze editie is hoe de mens onderhevig is aan de wil van de natuur. Als de hoogbouw aan de Kust af en toe de vraag oproept 'hoe heeft de mens de Kust veranderd', dan wordt de vraag nu omgedraaid: 'hoe heeft deze Kust de mens veranderd. “Dit perspectief lijkt meer gepast na een jaar van pandemie”, aldus Heidi Ballet.

Lokale verhalen die de vergankelijkheid benadrukken

De werken zijn geïnspireerd door lokale verhalen, zowel uit de natuurlijke als de menselijke geschiedenis. Daarnaast benadrukken ze vergankelijkheid. In de eerste plaats vergankelijkheid van mens en materiaal, maar verder ook de fluctuerende interpretatie van de geschiedenis. Ze activeren een collectief geweten en bieden nieuwe perspectieven op een bekende lokale context, zodat de toeschouwer met andere ogen naar een gekende plek kijkt.

Muzikale creatie van Ari Benjamin Meyers in elke kustgemeente

De artistieke selectie bestaat uit een mix van binnen- en buitenlandse kunstenaars. Nieuw is het project voor de volledige Kust: tijdens de zomer wordt een muzikale creatie van kunstenaar Ari Benjamin Meyers (US) uitgevoerd in elke kuststad. De tien uitvoeringen gebeuren in samenwerking met ‘Die Verdammte Spielerei’. Westtoer doet een warme oproep aan alle amateurensembles aan de Kust en in het hinterland om deel te nemen aan deze muzikale performance.

Permanente en tijdelijke kunstwerken van binnen- en buitenlandse kunstenaars

Permanente kunstwerken zijn te bewonderen van Laure Prouvost (FR) in De Panne, Els Dietvorst (BE) in Koksijde-Oostduinkerke, Goshka Macuga (PL) in Nieuwpoort, Oliver Laric (AT) inMiddelkerke-Westende, Rosa Barba (IT) in Oostende, Maen Florin (BE) in De Haan-Wenduine, Marguerite Humeau (FR) in Blankenberge en Jeremy Deller (UK) in Knokke-Heist.

Volgende kunstenaars stellen hun werk tijdelijk ten toon langs onze Belgische kust : Adrián Villar Rojas (AR), Nicolás Lamas (PE), Michael Rakowitz (US), Heidi Voet (BE), Timur Si-Qin (DE), Maarten Vanden Eynde (BE), Monokino (BE), Rossella Biscotti (IT), Jimmie Durham (US), Raphaela Vogel (DE), Sammy Baloji (DRC) en Nel Aerts (BE).

De Kust op de internationale kaart

De Provincie West-Vlaanderen zet opnieuw de schouders onder dit unieke kunstproject waarbij het brede publiek de Triënnale Beaufort in alle 10 kustgemeenten coronaproof kan ontdekken. Beaufort is dan ook een belangrijk initiatief om het toeristisch imago van de hele Kust te ondersteunen en te stimuleren. De Triënnale aan zee onderscheidt zich door de unieke beleving: kunst in het decor van de Kust en de zee. “Het is niet nodig om Vlaanderen enkel te promoten met Van Eyck, Rubens en Bruegel. Ook op het vlak van hedendaagse kunst biedt Beaufort topkwaliteit die onze kust internationaal op de kaart zet” klinkt het bij Westtoer.

Knokke-Heist ku(n)stzinnige trendsetter in Europa

Met het project Beelden in de Stad is Knokke-Heist al decennialang een trendsetter om hedendaagse kunst te integreren in het openbaar domein, zowel in het straatbeeld als op het strand. De kustgemeente trekt dan ook als een magneet kunstzinnige initiatieven en mecenassen uit binnen- en buitenland aan. Momenteel telt de badplaats 85 kunstgaleries en doet het daarmee beter dan gerenommeerde Europese kunstmetropolen zoals Wenen, Rome, Barcelona, Parijs en Amsterdam.

Zeezucht van Maud Van hauwaert: zon, zee en zen

Wie in afwachting van Beaufort 2021 op een originele manier wil proeven van het monumentale kunstpatrimonium van Knokke-Heist, kan al eens het Zeezuchtparcours met poëzie van Maud Vanhauwaert afwandelen. Zon, zee en zen... meer heb je niet nodig om je helemaal herboren te voelen!

Meer info: www.beaufort21.be 

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter