Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Gemeentebestuur ondersteunt Surinaams project Kajana van Knokke-Heistenaars Rudy Vanhalewyn en Johan Cabooter

Uit het budget voor ontwikkelingssamenwerking kende het gemeentebestuur voor de derde keer op rij 3000 EUR toe aan de projecten voor Kajana en omliggende dorpen, gelegen aan de Boven-Suriname in volle Amazonewoud. Het schepencollege besliste ook om verder logistieke steun te verlenen vanuit het AGSO – Afdeling Waterbedrijf en via de gemeentelijke ICT-dienst ook  afgeschreven laptops ter beschikking te stellen.  

Toen Rudy Vanhalewyn 8 jaar geleden al op 60 jaar zijn pensioen bij het gemeentebestuur verkreeg, was dat niet om op zijn pantoffels de krant te gaan lezen. Nog hetzelfde jaar vertrok hij voor 3 maanden naar Kajana om daar mee te helpen in de eerstegraadklas van meester Frits Dinge.  In vier jaar tijd met twaalf maanden effectief verblijf bouwde Rudy in Suriname een bruikbaar netwerk uit, dankzij de ervaring en permanente vorming qua efficiëntie, deontologie en communicatie die hij bij het gemeentebestuur had verworven. 

Resultaat van samenwerking en fondsenwerving: stromend water (uit de rivier) in alle dorpen van het gebied, drinkwaterunits op enkele plaatsen, uitbreiding bereik van een educatieve lokale radiozender, zonnepanelen, laptops voor onderwijs en opleiding, herstellingswerk aan de infrastructuur,... 

Johan Cabooter van het AGSO- afdeling Waterbedrijf, expert inzake waterprojecten, en Rudy sloegen de handen in elkaar om samen het ontwikkelingswerk online te begeleiden en de zeer bescheiden fondsen te transparant te beheren op een rekening onder toezicht van het Davidsfonds Westkapelle. Deze vereniging begon als eerste de fondsenwerving met de jaarlijkse Kerstsamenzang, die dit jaar om de bekende reden niet doorging.  

Intussen is er veel water gevloeid door de Surinamerivier. Frits Dinge staat nu ten dienste van zijn volk als gouverneur van de Amazoneprovincie. Er is corona, maar veel minder dan hier, want de maatregelen zijn strikter en worden vooral veel strenger gehandhaafd. Gevolg is wel een enorme economische crisis. Nul toerisme, vertrek in maart van alle buitenlandse vrijwilligers en stagiairs, behalve onontbeerlijke hulp en knowhow ook bron van inkomsten voor horeca (veel Belgen, hè) en betere supermarkten... Er is nauwelijks compensatie voor inkomensverlies. 

Maar het land neemt de wapenspreuk van Zeeland, ooit koloniale bezitter van het land, ter harte: 'Ik worstel en kom boven'. 

Foto: Mirakel, vrouwen uit het zeer traditionele dorpje Bendiwata zien voor het eerst water uit een kraan stromen. 'Gaantangi u ba', dankuwel voor 'ba', het oude Afrikaanse woord voor water halen. 

Zie ook filmpje:  

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3872198342843762&id=100001609041538 

 

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter