Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Een stukje geschiedenis dat maar blijft groeien

In oktober 2014 ging de opgefriste website www.zwinstreek.eu live en meteen konden nieuwsgierigen iets meer dan 1000 heemkundige artikels raadplegen en lezen van lokale heemkundige kringen zoals Cnocke is Hier, Heyst leeft en St.-Guthago. Dankzij vele vrijwilligers die de talrijke ingescande teksten uit heemkundige publicaties herlazen en corrigeerden, kan Zwinstreek.eu nu uitpakken met een database die meer dan 3000 artikels bevat.  

13 bijbels dik 

Elke pagina en foto zijn handmatig ingescand geweest, naar Word omgezet, minimaal 2 à 4 keer herlezen om de scanfouten eruit te halen en vervolgens gepubliceerd. Samen zijn dit ongeveer 15.500 bladzijden op A4.  Indien je dit met de bijbel vergelijkt die ongeveer 1200 bladzijden telt, dan zijn dit 13 bijbels die over en over herlezen en gecorrigeerd werden! 

Een greep uit enkele interessante heemkundige artikels  
Benieuwd hoe 36 Rechtspraken in het Brugse Vrije in de 17-18de eeuw verliepen en wat de straffen waren? Griezelig … Of lees je liever nog eens het volledig verhaal van Victor Depaepe en de Brugse visserijprivilegiën ? Dat kan! Of nog, wil je meer leren over het oude Knokke  en er ook vele oude foto’s ontdekken? Er blijft bijna geen hoekje meer over in onze streek dat niet ergens in de vele teksten beschreven werd door de vele auteurs. We stellen voor: allen daarheen voor een boeiende reis doorheen vele verhalen en weetjes! Wie weet, vind je jouw familienaam via de trefwoorden  terug in een dorp, een molen, een boerderij of andere historische locatie ...

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter