Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Piper Malcolm Burrows overleden

Het organisatiecomité van de Canadese Bevrijdingsmars kreeg het droevige nieuws dat piper Malcolm Burrows overleden is op 20 juni 2021. Vanaf 1975 zakte ieder jaar een Canadees militair continent af vanuit de basis in Lahr (Zwarte Woud, Duitsland) om de plechtigheden op te luisteren. Toen de militaire basis haar deuren sloot in 1993 zocht het Canada Comité van Knokke-Heist naar een alternatief. Een Canadese officier, Kent Hocevar, destijds gestationeerd in de NAVO-basis in Brunssum (Nederland) wilde de traditie verderzetten en zorgde ervoor dat in 1994 een militaire delegatie naar Knokke-Heist kwam.

Deze delegatie was vergezeld van een Schot met doedelzak: Malcolm Burrows. Hij was werkzaam op de basis en had zich vrijwillig aangemeld om mee op te stappen met de militairen. Zowel bij de start te Hoofdplaat, de doortochten in Oostburg en Retranchement, als bij alle plechtigheden speelde hij op zijn bagpipes en werd zo het gezicht van de herdenkingstocht.

Malcolm kwam voor een laatste maal in 2012 naar de novemberplechtigheden en genoot nadien van zijn welverdiend pensioen. In 1943 zag hij het levenslicht en huwde later met de Nederlandse Margriet Thissen. Zij overleed vorig jaar toen Malcolm besloot om zich definitief in Kreta te vestigen.

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter