Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Knokke-Heistenaar Jeroen Debeer met Sonoro Quartet in de prijzen op de Bartok World Competition in Boedapest

Het Sonoro Quartet behaalde op 30 oktober 2021 de derde prijs en twee speciale prijzen op de Bartók World Competition in Boedapest. Naast een geldprijs ter waarde van €4.000 volgen twee uitnodigingen om in Hongarije te concerteren. Het kwartet zal volgend seizoen zowel in het Bartók Memorial House in Boedapest alsook op het Auer Festival in Veszprém te horen zijn.
33 strijkkwartetten uit negentien verschillende landen schreven zich in juni 2021 in voor de eerste kwartet-editie van deze wedstrijd. Na een online-selectie op basis van ingezonden video’s selecteerde de jury vijftien kwartetten die in Boedapest mochten aantreden. Na twee rondes stootten 5 ensembles uit Japan, New York, Wenen, Boedapest en België door naar de finale. Met hun ingezonden opname liet het Sonoro Quartet, bestaande uit violisten Mona Verhas en Jeroen De Beer, altviolist Séamus Hickey en cellist Paul Heyman, reeds een diepe indruk na op Péter Kováts, artistiek directeur van het Auer Festival.

De jury bestond uit gerenommeerde namen als Mikhail Kopelman (Borodin Quartet), András Keller (Keller Quartet), Barnabás Kelemen (Kelemen Quartet), Bjørg Lewis (Vertavo Quartet), Johannes Meissl, en anderen. Met hun persoonlijke en energieke vertolking van Haydn, Beethoven, Schubert en Brandenburg en hun muzikale maturiteit in Bartók, wist het kwartet deze jury te overtuigen.
“I really loved your playing and you have a great future ahead!” (Mikhail Kopelman, violist Borodin Quartet).
De voorbereiding kwam even in het gedrang toen altviolist Séamus Hickey anderhalve maand voor de wedstrijd zijn sleutelbeen brak. Het kwartet besloot om toch deel te nemen – kennelijk de juiste beslissing. “We hebben er ondanks de omstandigheden, die ervoor zorgden dat we op het einde dubbel zo hard moesten werken aangezien we pas kort voor de eerste ronde opnieuw konden samen spelen, toch intens van genoten. We hebben ons volledig gegeven en konden op het podium laten zien wie Sonoro Quartet was!” (Paul Heyman, cellist)
Nu focust het kwartet zich op nieuwe projecten zoals hun gloednieuwe voorstelling ‘Weg van César Franck’ die onlangs in Knokke in première ging, en in 2022 reeds 14 keer doorheen Vlaanderen geprogrammeerd staat. Met deze voorstelling viert het kwartet de 200ste verjaardag Belgisch componist César Franck.
Foto's (© Liszt Academy/ László Mudra & Dénes Erdõs)
Afbeelding 1: Mikhail Kopelman (voorzitter van de jury), Jeroen De Beer, Mona Verhas, Paul Heyman, Séamus Hickey en Andrea Vigh (voorzitter van de Liszt Ferenc Academy of Music).
Afbeelding 2: Mona Verhas, Jeroen De Beer, Paul Heyman en Séamus Hickey)

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter