Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Job Verpoorte krijgt in Surfrider upcycle contest eervolle vermelding voor surfplank in afvalmateriaal

Job Verpoorte krijgt in Surfrider upcycle contest eervolle vermelding voor surfplank in afvalmateriaal

Boardshaper Job Verpoorte maakt in het dagelijkse leven onder de naam Jabali functionele surfplanken van hout die als kunstwerken door het leven kunnen gaan.

Tijdens de coronacrisis vroeg hij zich af of hij geen surfboard kon maken van “brol”, om er zo mee deel te nemen aan het wereldwijde Surfrider Creators & Innovators Upcycle Contest. Surfers zijn immers begaan met de natuur. De laatste jaren is er zelfs surfwax op de markt die biologisch afbreekbaar is en de riffen en koralen niet meer kan aantasten. Maar de surfboards zelf zijn over het algemeen nog altijd geproduceerd op basis van niet afbreekbare polymeren.

Surfplank met afvalverpakking van Camembert en Straffe Hendrik
Job ging te rade bij Frank Vanleenhove van Surfers Paradise en vertrok met een afgedankt windsurfboard onder de arm. Het kostte heel wat zweet, bloed en tranen om de harde buitenkant van de 1998 Fanatic te ontmantelen, de mast- en voetsteunen te verwijderen en de piepschuimen kern voor een 5'11" golfsurfplank in te korten.

Daarna kwam het afval er aan te pas: balsa resthout, fleurige jaren-70 gordijnen en fineer van verpakking van Camembert om het bovendek te versterken en te versieren. Vercer gerecycleerd neopreen en een luxe bierkist (Straffe Hendrik 2017 eikengerijpte Quadrupel) voor bescherming van neus en staart. Ten slotte fungeren resten fiberglas en greenpoxy om het geheel waterdicht te maken en een plastic biervat en melkflesdoppen voor het creëren van een vin.

"Op zich een wonder dat het, gezien de ingrediënten, over een surfboard gaat" lacht Frank Vanleenhove. Het project leverde Verpoorte een eervolle vermelding van de jury op. Het resultaat kun je bewonderen in Surfers Paradise.

Meer informatie over Jabali Surfboards vind je via
https://www.jabalisurfboards.com
https://www.instagram.com/jabalisurfboards/
https://www.facebook.com/JabaliBoards

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter