Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Eerste Hulp Bij Tuinproblemen: februari 

Heb je elk jaar last van slakkenvraat in je sier- en/of moestuin? En denk je, dit jaar hebben ze me niet liggen? Dan kunnen we je vertellen dat de preventieve aanpak nog altijd de beste is. Wat zijn nu je opties?  

Kippetjes in de tuin 

Zelfs de kippen zijn geen fan van die dikke slijmerige naaktslakken maar ze eten wel graag de eitjes, laat je kippen dus los in de tuin en ze lossen je slakkenprobleem voor je op.  Hoenders zijn naast het eten van slakken en hun eieren natuurlijk ook nog nuttig voor andere zaken. Voor de hand liggend maar toch… Als je goed voor hen zorgt word je dagelijks getrakteerd op eitjes. Daarnaast zijn kippen ook nog eens ongelooflijke afvalverwerkers. Naast een basis van granen eten ze de tafelresten, onkruid en zelfs een sprietje grasmaaisel. Hun mest bevat stikstof en andere voedende bestanddelen en als dit wordt gemengd met plantenafval en verwerkt tot compost is dit een uitstekende voeding voor je planten.   

Natuurlijke vijanden aantrekken 

Misschien zie je pluimvee niet zitten of wil je direct het zwaar geschut inzetten om zo zeker geen slakkenplaag te krijgen.  Dan kun je de natuurlijke vijanden van de slakken aantrekken in je tuin, zoals egels, kikkers, padden, zangvogels, mollen, duizendpoten, spitsmuisjes en vuurvliegjes.  Je trekt deze diertjes aan door een composthoop aan te leggen, een takkenhoop in je tuin te hebben, een wilde bloementuin te zaaien of voor een waterpartij te zorgen in je tuin.  

(Foto vuurvliegjes – Bron: The Week )

Schoffelen op slakkenlocaties 

Heb je elk jaar last van slakken op dezelfde plaats? Schoffel dan eens in de grond op zoek naar slakkeneieren. 

Planten waar slakken niet van houden 

Worden dezelfde planten jaarlijks geteisterd door slakken? Van de volgende planten houden slakken niet, en laten dan ook je andere planten met rust: Oostindische kers, hyssop, salie, tijm of tomaat.  

(Foto Daikon)

 

Eigen kweek 

Rechtstreeks zaaien in de moestuin is nog wat vroeg maar je kunt deze maand al binnen zaaien. Bij Velt vind je een ruime keuze aan biologische zaadjes, bestellen doe je hier. Je vindt er zeker groenten tussen waarvan je nog nooit hebt gehoord.  

Wist je dat…? Een vuurvliegje eigenlijk geen vlieg is maar een kever? Je ziet ze alleen in de periode juni-juli in de avond vanaf 22.30 uur. De mannetjes vliegen rond op zoek naar de vrouwtjes die niet kunnen vliegen. Ze verleiden de mannetjes vanop hun schuilplaats met hun groengele lichtjes. TIP: je kunt ze alleen zien in het donker, vermijd dus felle verlichting. 

 

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter