Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Eerste Hulp Bij On(gewenst) kruid 

In het gazon 

Een gazon bestaat niet alleen uit grasplanten. Er zijn ook graslandplanten die hun kans wagen om een plekje te veroveren in je gazon. Plantjes zoals klaver, madeliefjes, ereprijs en paardenbloem zijn voor velen een doorn in het oog, ook al verhogen deze plantjes de biodiversiteit in je tuin en zorgen ze voor voedsel voor hommels en bijen. Kun je ze niet omarmen? Laat dan je maaisel liggen, zo wordt de bodem verrijkt en verhoogt de concurrentiekracht van het gras. Het maaisel dat je laat liggen is bemesting voor de bodem. Het is dus zeker niet nodig om je gazon meststoffen bij te geven. Gebruik gewoon wat de natuur ons te geven heeft. Let er wel mee op dat je maaisel niet te lang is als je het laat liggen. (Bron: Velt )

In de border

Je hebt geïnvesteerd in een mooie, kleurrijke en hopelijk ook bij-vriendelijke border maar nu groeit er onkruid tussen. De meeste onkruiden groeien uit zaden en zitten in vrijwel elke grond, of worden verspreid door vogels en wind. Zaden kunnen lang kiemkrachtig blijven en daardoor keer op keer terugkomen na het verwijderen.   Wat is dus de goeie manier?    Als het een kleine hoeveelheid is haal je het best weg vanaf het voorjaar, pluk het met de hand of schoffel regelmatig tussen de planten. Onkruid met diepere wortels steek je het best weg met een schopje. Hoe voorkom je nu dat er opnieuw onkruid groeit in je border? Door bodembedekkers te planten krijgt het onkruid veel minder kans. Plant er direct veel zodat alles mooi dichtgroeit. Houtschors is ook een optie, dat is grover dan houtsnippers en verteert minder snel. 

Om ervoor te zorgen dat de planten goed groeien in je tuin maak je best eerst de oefening om te zien welke planten passen in jouw tuin. Kies het liefst voor inheemse, bloeiende planten die vriendelijk zijn voor onze bijtjes en vlinders. Let er ook op als er veel zon of schaduw is op de plaats van de border en kies je planten naargelang.  

Heb je geen tuin maar wel een terras? Dan kun je kiezen voor een leuke pottenborder.  

Planten in potten beginnen altijd goed maar worden na een tijdje vaak een bron van frustratie. Te nat, te droog, … Voorkom dit door potten te kiezen met een ingebouwd waterreservoir of nog makkelijker, kies voor een druppelsysteem. Hierbij brengt een slang water tot in de buurt van de planten waarna het via dunne darmpjes en ventielen in elke pot druppelt.  

If you can’t beat it, eat it! 

Sommige onkruiden zijn echt hardnekkig, nee serieus, echt heel hardnekkig, zoals zevenblad. Dit kruid dat ook gekend is als “tuinmansverdriet” heeft de vervelende eigenschap van de tuin over te nemen. Gelukkig heeft dit plantje ook zeer positieve eigenschappen, het is namelijk eetbaar en ook nog eens supergezond! Je kunt het gebruiken in de soep, er een stamppot van maken, rauw in de sla of er een lekkere pesto van maken.  

Pesto van zevenblad 

  • 2 handen vol zevenblad 
  • 1 teentje knoflook 
  • 50 gram cashewnoten – of andere noten 
  • 50 gram Parmezaan of vegan Parmezaan 
  • Peper en zout 
  • Olijfolie 

 

Pureer alle ingrediënten tot een gladde massa en geniet van je homemade pesto.  

Ter info, zorg dat je zeker bent van je stuk en dat de desbetreffende plant ZEKER zevenblad is vooraleer je verwoed aan het koken gaat.  

Wist je dat … ? 

...planten uit zichzelf best sterk zijn en ze lui worden gekweekt door ze in het begin vaak te wateren? Een plant zal water zoeken, geef ze dus in een droogteperiode niet elke dag water, maar geef ze minder frequent meer water. 

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter