Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Eerste hulp bij tuinproblemen in januari

Heb je grootse plannen voor je tuin? Dan is het nu het ideale moment om je plannen op papier te zetten. Heb je geen grootse plannen, lees dan toch maar verder, je verandert vast en zeker van mening. Na alle tuintips van vorig jaar ben je nu natuurlijk volledig overtuigd van het nut van onze kleine bestuivertjes en kies je voor bijvriendelijke planten in je tuin. Inspiratie voor je keuze vind je hier

(Foto Roos Heavenly Pink – bron: Website Week van de bij) 

Bodembedekkers 

Denk er ook aan dat als je dit jaar zoveel mogelijk onkruid wilt vermijden in de tuin, je dan best investeert in een goeie bodembedekker. Plant er direct veel, zodat het snel toegroeit en het onkruid de kans niet krijgt.  

Borders 

Wil je een nieuwe border aanleggen of vernieuwen? Bekijk dan eerst welke planten daar passen. Is het een zeer zonnige plaats, is de grond daar vaak vochtig of ligt het in de schaduw? Maak de oefening om te zien welke planten passen in jouw tuin. 

Een voorbeeld voor een mediterrane border is een combinatie van een blaasjesboom, hemelse bamboe (Nandina Domestica), hibiscus, lavendel en steeneik. Hou je meer van de Amerikaanse prairiesfeer, dan kun je kiezen voor bergamot, lampenpoetser, parelgras, slangenkop en vingergras.  

(Foto lampenpoetser) 

Zaaien 

Zaai je liever? Kies dan voor biologische zaden. Niet-biologische zaden hebben meestal een jasje van pesticiden aan die wordt opgenomen in de plant. Bijtjes en andere insecten die zich te goed doen aan het stuifmeel en de nectar nemen de pesticiden in hun kleine lijfje op. Hierdoor wordt hun leven verkort en functioneren ze niet zoals het hoort met bijensterfte als gevolg. Op de website van VRT-nws werd vorig jaar ook een artikel gepubliceerd hierover, klik hier om het te lezen.  

Bomen

Als je nog geen boom in de tuin hebt staan, dan is het nu hoog tijd om er één aan te schaffen. Met het veranderende klimaat (nee, dat is geen fabeltje…) krijgen we meer en meer hittegolven. Veel van onze tuinen zijn hiervoor niet aangepast en kunnen die droogte niet aan. Het gevolg is dat je planten doodgaan en het eigenlijk zelfs te warm is om buiten te zitten. Het goede nieuws is dat je zelf koelte kunt creëren in je tuin door een boom te planten. Een volwassen boom heeft immers een koelvermogen van 20 tot 30 kW wat overeenkomt met 10 airco’s.  

Bovendien leveren bomen een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit. Ze zijn namelijk een nest-, eet- en schuilplaats voor veel vogels en insecten. Op deze manier zorg je voor een mooi natuurlijk evenwicht in je tuin die je ook beschermen tegen plagen van ongewenste beestjes.  

Je kunt bv. een schaduwboom kiezen, of een dakboom? Een fruitboom, een bolboom, of misschien een levend groendak? The sky is the limit! Inspiratie vind je in “Het zakboek voor de klimaattuin” van Marc Verachtert.  

(Foto druif – overkapping groeit toe vanaf mei, blaadjes vallen vanaf september) 

Verticale tuin 

Wist je dat de temperatuur op een zuidermuur kan oplopen tot 70°C?  Als je daarop echter een verticale tuin installeert,  wordt de temperatuur gehalveerd. Zelfs een simpele klimplant doet de temperatuur met 10 à 15 °C dalen. 

 

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter