Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Knokke-Heist voorbereid op extra lange paasvakantie

Dankzij het afkoelingspakket dat het Overlegcomité vanaf zaterdag 27 maart 2021 van kracht laat gaan, begint voor de schoolgaande jeugd een extra lange paasvakantie van 3 weken. Omdat buitenlandse plezierreizen nog altijd verboden zijn, zullen heel wat gezinnen uit het binnenland de kust als vakantiebestemming kiezen. Het gemeentebestuur vraagt de vakantiegangers dan ook om nog eens goed na te denken alvorens massaal naar de Oostkust af te zakken. De horeca is immers nog gesloten, de niet essentiële winkels zijn enkel op afspraak toegankelijk, de sanitaire voorzieningen zijn beperkt en het coronarisico is niet gering. De dagbezoekers doen er ook goed aan om te overwegen of het wel raadzaam is om in hun auto te stappen richting Knokke-Heist. Door de grote werkzaamheden langs de Expresweg in Brugge (N31), de Natiënlaan in Knokke (N49) en in het centrum van Heist is de kans op lange files en wachttijden langs de invalswegen van Knokke-Heist bijzonder groot.   

Het gemeentebestuur en de Lokale Politie Damme/Knokke-Heist hebben hoe dan ook de nodige maatregelen voorzien om de verwachte drukte op te vangen en in goede banen te leiden. Naast een 40-tal sfeerbeheerders die in de winkelstraten en op de Zeedijk de bezoekers zullen sensibiliseren en wijzen op de mondmaskerplicht, heeft het politiecollege en het gemeentebestuur een hele reeks specifieke voorschriften voor het strand uitgewerkt. Deze regels zijn niet alleen opgesteld voor de veiligheid maar ook bedoeld om een “level playing field” of een zekere gelijkheid te creëren voor stranduitbatingen en horecazaken.   

Strenge politiecontrole op coronaveiligheid en alcohol   

De lokale politie zet vooral in op controles op (corona)veiligheid en verkoop van alcohol. Dit omvat vooreerst handhaving van de gekende maatregelen zoals respecteren van sociale afstand en looplijnen, voorzieningen voor handhygiëne en dragen van mondmaskers.    

Sinds vrijdag 26 maart 2021 om 12 uur tot zondag 18 april 2021 ben je op de Zeedijk, de strandtoegangen en op de strandconcessies, opnieuw verplicht om een mondmasker op te zetten.  

Op alle horeca- en strandterrassen moeten de zitmeubelen, tafels en stoelen verwijderd zijn of ontoegankelijk gemaakt zodat er geen enkele mogelijkheid bestaat om te zitten of samenscholen. Het ontoegankelijk maken van het terras is ideaal om te vermijden dat passanten er blijven staan. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de uitbater die er actief moet op toezien dat de klanten zich niet ophouden op de uitbating. Hoe beter het terras is afgeschermd, hoe makkelijker het trouwens werken is voor de exploitant en zijn personeel.    

De toiletten op alle strandconcessies moeten van het gemeentebestuur coronaveilig geopend zijn voor het publiek en dit tegen een billijke vergoeding. Alle producten die via raamverkoop aan de man worden gebracht, moeten in wegwerpbaar materiaal verkocht worden. Glas en porselein zijn dus niet toegelaten. Verkochte waren mogen niet ter plaatse geopend noch geconsumeerd worden.  

Badkarhouders   
De badkarhouders mogen op hun strandconcessie ligbedden en cabines verhuren op voorwaarde dat ze de veiligheidsmaatregelen naleven. Als je zit of ligt in een strandzetel of -bed, hoef je je mondmasker niet op te zetten.   Alle faciliteiten op de concessie worden inherent aan de concessie gezien. Aangekochte drank en tapa’s mogen dus niet ter plaatse geconsumeerd worden.  

Kinderen onder de 12 jaar kunnen gebruikmaken van de speeltoestellen. Volwassen mogen de petanquebanen gebruiken op voorwaarde dat het sportmateriaal na ieder gebruik telkens ontsmet wordt en de bubbels van maximum 4 personen gerespecteerd worden.
Ook de sociale afstand moet bewaard blijven. Aangezien de strandbars geen maaltijden mogen verkopen, kun je er geen meeneemgerechten afhalen. De verkoop van tapa’s wordt niet gezien als volwaardige maaltijd en valt niet onder de takeaway-regel. Takeaway behelst volwaardige maaltijden en het op voorhand bestellen. De tapas vallen onder de raamverkoop. Badgasten kunnen dus aan de strandbar kleine hapjes en enkel niet-alcoholische dranken aankopen maar mogen dit niet ter plaatse nuttigen. Op elke strandconcessie staat een waarschuwingsbord dat klanten na hun bestelling de locatie meteen moeten verlaten.  

Watersportclubs    
In de watersportclubs gelden dezelfde maatregelen als bij de badkarhouders maar is  takeaway wel toegelaten. Je kunt hier dus vooraf bestelde maaltijden met eventueel ongeopende alcoholische dranken ophalen maar niet ter plaatse nuttigen. De reden is dat ze voorheen ook al volwaardige maaltijden verkochten op hun kaart. Ook hier geldt de regel dat je na je aankoop het terrein zo vlug mogelijk moet verlaten. Indien de watersportclub takeaway combineert met een raamverkoopunt van niet alcoholische dranken, dan moeten deze beide “verkooppunten” afzonderlijke circuits vormen die duidelijk van elkaar afgescheiden zijn zodat eenvoudig zichtbaar is wat waar verkocht wordt.  

Strandcabines op vrij strand en concessies   

Eigenaars en huurders van particuliere strandcabines mogen alcohol nuttigen op het strand, tenzij tussen 22 en 10 uur.  Een groep voor een cabine moet beperkt blijven tot maximum 4 personen, kinderen onder de 12 jaar niet meegerekend. Indien een gezin dat onder hetzelfde dak woont uit meer dan 4 personen bestaat, dan mag deze bubbel samenzitten.  

Kinderspeelparken   
Ouders mogen plaats nemen op bankjes uitgestald rondom de speeltoestellen. Ze moeten daarbij de sociale afstand en bubbel respecteren. Kinderspeelparken mogen geen takeawaygerechten verkopen, enkel raamverkoop van niet alcoholische dranken en tapa’s. Na de bestelling moet ook hier de locatie stante pede verlaten worden.  

Terrasverkoop   
De horeca mag nog steeds raamverkoop blijven uitoefenen als ze dat voor 13 maart 2020 ook al deden en aan alle voorwaarden voldoen. Het gemeentebestuur zal ook toelaten dat terrasverkoop onder bepaalde voorwaarden kan. Alle handelaars zullen hierover duidelijk geïnformeerd worden via de dienst Lokale Economie.   

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter