Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Knokke-Heistse architecte Lieselotte Huyghe schittert in China

Lieselotte Huyghe en Kostas Grigoriadis zijn beiden architect die woonachtig en werkzaam zijn in Londen. Lieselotte is afkomstig uit Knokke-Heist. Kostas is half Grieks, half Noors en groeide op in het Griekse Thessaloniki. Ze leiden samen ‘Continuum Design and Architecture’, een architectuurstudio die ze startten om het Cozoo bezoekerscentrum gelegen in de Huangshan Yellow Mountain Region in China te verwezenlijken; en uiteraard ook andere opkomende projecten.   

Knokke-Heist tweede thuis  

Lieselotte en Kostas: “Knokke-Heist is onze tweede thuis. Hier kunnen we op adem komen en genieten van de zee, de rust en de ruimte. Knokke-Heist is dan ook de plaats waar we met de hele familie kunnen samenkomen en qualitytime spenderen. We vinden het belangrijk dat onze kindjes een band creëren met deze badplaats aangezien we zelf fantastische herinneringen hebben aan onze tijden daar.” 

Project Cozoo bezoekerscentrum in de Yellow Mountain Region in China 

Het gebouw bestaat uit een toeristisch informatiecentrum, een tentoonstellingsruime voor lokale ambachten, een personeelsruimte, sanitaire voorzieningen en een observatiedek. Het project is gesitueerd aan de voet van het Huanghan (Yellow) Mountain gebied in de zuidelijke Anhui Province in Oost-China, een gebied van uitzonderlijke natuurlijke schoonheid en tevens Wereld Erfgoed. 

Pand geïntegreerd in het omringde landschap  

Het hoofddoel van het project was om een 'object-in-het-landschap' te vermijden, maar in plaats daarvan het gebouw zo goed mogelijk te integreren in het omringende landschap - zowel vormelijk als materieel. Vanuit een formeel perspectief laten de 2 trappen, elk geplaatst aan een eind van het gebouw, het gebouw toe om continu en onophoudelijk verbonden te zijn met het grondvlak.  Deze continuïteit zorgt ervoor dat het dak een verlenging wordt van de omliggende publieke ruimte dat tevens toegankelijk is voor het publiek om van de fantastische uitzichten op de dramatische bergomgeving te kunnen genieten.  

CO2-afdruk van het gebouw   

Het overgrote deel van de materialen, zoals het cederhout gebruikt voor de gevelribben, zijn lokaal geproduceerd om de CO2-afdruk van het gebouw te minimaliseren. Eerst waren de gevelribben ontworpen als perfecte curves, maar tijdens het ontwerpproces zijn deze gerationaliseerd tot niet-gecurvde segmenten die makkelijk manueel verzaagd konden worden door lokale ambachtsmannen in de houtwerkplaats van het dorp.  

De verschillende segmenten van de vinnen zijn verlijmd, opgeschuurd en gevernist voordat deze als gevelbekleding geïnstalleerd werden. Formeel variëren de breedtes gradueel van een kant van het gebouw naar de ander toe; en bewegen deze opwaarts om de ingang van het bezoekerscentrum te accentueren. De vinnen verlenen op hetzelfde ogenblik schaduw aan het interieur en beschermen de ruimte van de lage warme zon in de zomer, terwijl zonlicht toegelaten wordt in de ruime voor passieve opwarming tijdens de winter. 

Toegevoegde waarde voor China  

“Het project is een meerwaarde voor China omdat het een duurzaam focuspunt biedt voor lokale bewoners en bezoekers van deze afgelegen landelijke regio. De lokale bewoners appreciëren het gebouw omdat het een ongewone structuur is in deze beschermde architectuur-erfgoed regio. Het gebouw is tevens makkelijk herkenbaar en een toegankelijk oriëntatiepunt dat bezoekers helpt hun weg in de regio de vinden. Het is representatief voor een nieuw type van milieuvriendelijke architectuur die afstand neemt van oude, vaak minder ecologische, gewoontes”, leggen Lieselotte en Kostas uit.

Chinese overheid draagt bij  

Het project is gesubsidieerd door een strategisch plan opgezet door de Chinese overheid om stedelijke migratie tegen te gaan en mensen aan te moedigen terug op het platteland te gaan wonen. Het plan subsidieert kunst, architectuur en landelijke restauratieprojecten met het doel om oude Chinese dorpen terug leefbaar te maken en mensen aan te trekken er te gaan wonen. Dit plan is deel van een grotere strategie om milieu- en sociale problemen te verlichten die zich ontwikkeld hebben als gevolg van de snelle industrialisatie en verstedelijking van China gedurende de afgelopen decennia. 

Succesvol project  

“Wegens de financiële beperkingen en de gelimiteerde tijd die we kregen, hebben we iets opgeleverd waar we blij mee zijn en tegelijkertijd iets waar we veel van hebben geleerd. We voelen dat het project de omgeving aanbiedt wat het nodig had (bezoekerscentrum met tentoonstellingsruimte etc.), maar tevens voelen we dat het project esthetisch een toegevoegde waarde is voor de streek, zij het op z’n eigen bescheiden en geïntegreerde manier. De reacties die we tot op heden kregen van zowel lokale als niet-lokale mensen zijn heel positief ”klinkt het bij Lieselotte en Kostas. 

“Verder willen we graag ook bijdragen tot de planning en architectuur van Knokke-Heist en omstreken. We zijn geïnteresseerd in zowel klein- als grootschalige projecten en we staan open voor verschillende types programma’s en functies, alsook interieur en productdesign” aldus het architectenduo.  

(Foto’s:  interieur 'Evogma Group' - copyright Li Zhang) 
 
Voor meer info:
 lizy.huyghe@gmail.com

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter