Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Uitzonderlijke nachtvlinders gespot in Zwin

Op 18 januari 2021 is een uitzonderlijke waarneming gedaan in het Zwin: daar dook een meidoornspanner op. Het was nog maar de tweede keer dat deze nachtvlinder gespot is in West-Vlaanderen. Er werd onlangs ook een zwartvlekwinteruil gevonden, nog een nieuwkomer in het Zwin. 

Meerjarig nachtvlinderonderzoek 

In 2020 startte het Zwin met een meerjarig nachtvlinderonderzoek. Dat leverde honderden soorten op, waaronder een aantal nieuwkomers. Maar de waarneming van de meidoornspanner is er eentje om in te kaderen. Het was pas de tweede waarneming ooit van deze soort in onze provincie: de eerste keer dateert al van bijna negen jaar geleden op 1 maart 2012, toen in Hooglede.  

‘s nachts meidoornhagen afspeuren 

De vondst werd gedaan door Stijn Baeten, die na enkele uren zoeken amper drie nachtvlinders vond. Dus ook de kleine bruine vlinder, een zeldzame vondst. “Sommige nachtvlinders vind je alleen in de winter. Om een meidoornspanner te vinden, moet je tijdens deze tijd van het jaar systematisch meidoornhagen afspeuren”, klinkt het bij het Zwin. “Het vergt veel volharding om op een januariavond in het donker te zoeken naar een kleine bruine vlinder.”  

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter