Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Carine Vandael door de Krant Van West-Vlaanderen uitgeroepen tot Krak van Knokke-Heist  2021 

Carine Vandael is door de lezers van de Krant Van West-Vlaanderen verkozen tot Krak van Knokke-Heist. De 56-jarige onderneemster was altijd al sociaal geëngageerd en heeft sinds kort haar kapsalon uitgebreid met de Figaro Hairclinic. Met een gepast haarwerk helpt de nieuwe Krak van Knokke-Heist vrouwen en mannen die lijden aan de haarziekte alopecia. Ook mensen met haaruitval na chemotherapie kunnen bij onze Kanker hair professional terecht. Eerste schepen Piet De Groote feliciteerde haar alvast uitgebreid via deze videoboodschap.  

Van Limburg naar de Oostkust
Een grenzeloze passie voor surfen, catamaranzeilen en de zee bracht Carine Vandael vanuit het Limburgse Bree naar onze kust. “Als jong meisje was ik al aangetrokken tot het water. De zee staat voor mij voor openheid en rust. Het is een eeuwige liefde. Als ik sterf dan wil ik op zee uitgestrooid worden”, vertelt de gediplomeerde kapster die aan het KTA Hasselt afstudeerde en in Heist nog een andere reden vond om zich diep gelukkig te voelen. “Ik leerde er mijn echtgenoot Bart kennen waarna ik besliste om van Bree naar Knokke-Heist te verhuizen" monkelt ze met guitige ogen.  

Drijvende kracht achter Figaro Cycling Team
In 1983 opende ik mijn zelfstandig kapsalon” vertelt Carine die met haar Limburgse volkskarakter een uitgebreid sociaal leven opbouwde.  “Mijn kinderen zeggen dat ik zot ben omdat ik veel te veel doe”, lacht deze spring-in-’t-veld die in 2014 de drijvende kracht was achter het Figaro Cycling Team. “Een fietstocht met Think Pink was de aanleiding. Een ervaring die bleef hangen. Samen met een vriendin postte ik enkele weken later op facebook een berichtje dat we met kapsalon Figaro zouden koersen. We zijn met 2 vrouwen gestart. Ondertussen zijn we met 40 rensters. Ieder jaar in april starten we met een tocht van 20 km. Week na week drijven we de afstand op.”

Figaro Hairclinic
Haar groot, warm hart was ook de start van de Figaro Hairclinic. “Enkele jaren terug klopte een klant aan die een chemobehandeling onderging. ‘Carine mijn haar moet eraf’, zei ze. “Daar sta je dan. Ik had geen pruik, geen hoedje, geen bandana…. Ik voelde me machteloos. Toeval wilde dat AZ Sint Lucas toen een opleiding van één jaar startte tot Kanker hair Professional. Ik kreeg er een ruime bagage aan kennis mee rond oncologie en alle nevenaspecten. Daarna trok ik naar Utrecht waar ik me bijschoolde in de hoofdhuidproblematiek. In Antwerpen volgde ik een huid- en haarcursus. Klanten die een aandoening of ziekte hebben, zien stralen: dat geeft voldoening.”   

Creatieve kapster van mannequinpoppen in het For Freedom Museum
Carine bood ook spontaan haar hulp aan voor het creëren van een haardos voor een nieuwe mannequinpop in het For Freedom Museum. De ravenzwarte haren en wenkbrauwen van deze native Canadian knipte Carine zorgvuldig bij in een snit die sterke gelijkenis vertoont met die van acteur Adam Beach, zelf een Canadees met indiaanse roots.

“De Krak-titel is een erkenning en een appreciatie voor mijn werk”
“Eerlijk, ik had mijn verkiezing helemaal niet verwacht. Het is een teken dat de Knokke-Heistenaars mij nemen zoals ik ben. Het is een erkenning en appreciatie voor mijn werk” bekent Carine in een interview met de Krant van West-Vlaanderen. De lange sluiting van de kapsalons valt haar blijkbaar heel zwaar. “We moeten samen strijden tegen het coronavirus maar dit is niet rechtvaardig. Met deze sluiting heb ik het heel moeilijk. Tijdens de eerste lockdown was het voor iedereen gelijk. Een schril contrast met nu. Tijdens de kerstvakantie liep je in Delhaize in Heist letterlijk op mekaar. Ik ben naar buiten gevlucht. Met tienduizenden zakten ze af naar de kust, met duizenden liepen ze door de winkelstraten…dat kan allemaal maar één-op-één werken bij de kapper mag niet. Een vertegenwoordiger vertelde me dat er straks heel wat kappers de boeken gaan neerleggen. Begrijpelijk want deze sluiting kost ons veel geld. Eén kleine troost. Mijn klanten in de haarkliniek mag ik blijven verzorgen als ze over een doktersattest beschikken” vertrouwt ze journalist Dirk Meulders toe.

Klanten gelukkig maken tot op haar 75ste
Op zijn vraag hoe ze de toekomst ziet, reageert ze heftig. “De crisis maakte de mensen heel stout. Ze hebben niks geduld meer. De agressie neemt toe… Nu zit alles onder een stolp. Als die omhoog gaat… wat gaat er dan gebeuren? Daar ben ik bang voor” zucht ze. Op de vraag of de opvolging verzekerd is, repliceert de Knokke-Heistse onderneemster: “Jammer genoeg niet. Mijn oudste dochter is logistiek medewerkster bij P&O. Mijn tweede dochter volgt licht en klank en wil naar het theater. Mijn zoon is productontwerper. Maar klanten gelukkig maken in mijn haarkliniek dat kan ik tot mijn 75ste! “ schatert ze. Opgegroeid in de achtertuin vlakbij de luchtmachtbasis van Kleine-Brogel wil Carine ook ruim na pensioengerechtigde leeftijd blijkbaar nog altijd knallen als een echte straaljager...

Biografie Carine Vandael

Geboren te Neerpelt op 25 aug 1965

Gehuwd met Bart Hungenaert en moeder van Reyn, Rany en Rens.

Opleidingen: Kapster, Institute for Professional Care VZW 2017-2018 (Kanker Hair Professional), U-Consultancy in Utrecht dermatologie, september 2017. Kapperscursus 'Huid en haar' bij Haarvriendelijk in 2018 Antwerpen. Kleurenconsulent sedert 2014. Haarwerker sedert september 2019.

Hobby’s: is sociaal geëngageerd en erg sportief. Steekt bij heel wat evenementen een helpende hand uit. Is lid van WTC Holiday en oprichtster van Figaro Cycling Club. Liep al 11 marathons onder andere in Dubai, Londen, Parijs, Milaan, Sevilla, Rotterdam, Barcelona.

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter