Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Ydra lanceert exclusieve elektrische scooter geïnspireerd op La Double vue van Folon

De reis is altijd belangrijker dan het doel (Folon)
Vanaf zaterdag 1 mei 2021 kun je in Guy Pieters Gallery op de Zeedijk 755 in Knokke-Heist de Folon-scooter van het Belgische merk Ydra bewonderen. Vrijheid en reizen zijn twee thema’s die terugkomen in het werk van de Belgische kunstenaar Jean-Michel Folon. Rijden met een Ydra Retro is ook reizen en genieten van een gevoel van vrijheid. En nog meer wanneer de scooter de subtiele gradaties van blauwe kleuren heeft die zo kenmerkend zijn voor het artistieke universum van Folon.

De inspiratie: La double vue
De Folon-scooters zijn geïnspireerd op het werk "La double vue" uit 1972. Binnen een metalen structuur met de vorm van ronde glazen, integreert Folon twee zeefdrukken met een kleurverloop van intens blauw. Zijn personage wandelt te midden van azuurblauwe valleien. Zijn gelaatstrekken zijn beperkt tot een rode bril, het focuspunt. De bevreemding is totaal. De dageraad breekt aan. Folon zette vaak een bril op. Hij had er kasten vol van: ronde en vierkante brillen, dikke en dunne, meerdere oogheelkundige brillen tot die o zo vereerde bril van zijn favoriete schilder Giorgio Morandi. De bril…het dubbele zicht (la double vue), de helderziendheid van de kunstenaar. Een bril om verder te kijken dan de realiteit, waar de blik hallucineert en nieuwe sferen binnendringt.

Folon en Knokke-Heist
Als kind bracht Folon vaak zijn vakanties door in Knokke-Heist. Het is dan ook geen toeval dat op het strand ter hoogte van de Paul Parmentierlaan, een beeld van Folon te bewonderen is. Voor dit beeld, getiteld “De zee, die grote beeldhouwer”, liet Folon zich inspireren door het werk van René Magritte, terwijl de naam ontleend is aan het kunstessay van Marguerite Yourcemar, “De tijd, de grote beeldhouwer”.
De man met de hoed, die zo vaak terugkomt in het werk van Folon, is ook te zien op de Folon-scooter.

Beperkte serie: slechts 50 exemplaren
In samenwerking met de Fondation Folon, worden slechts 50 genummerde exemplaren van de Folon-scooter geproduceerd. De exclusieve scooter kost 4.895 EUR (inclusief BTW) en is te bestellen via de lokale Ydra-dealer: https://www.ydra.eu/nl/waar-kopen/

Meer informatie over de Folon-scooter: https://www.ydra.eu/nl/modellen/retro-folon-limited-edition/

Over Jean-Michel Folon
Jean-Michel Folon werd op 1 maart 1934 in Brussel geboren. Weinig geïnteresseerd in zijn schoolwerk, spendeert Folon veel tijd aan tekenen, wat hem in het middelbaar voor de richting architectuur (Sint-Lucas) doet kiezen. In 1954 schrijft hij zich in bij La Cambre, voor de richting industriële vormgeving. Enkele maanden later, in 1955, lift hij naar Frankrijk. Hij vestigt zich even buiten Parijs, in Bougival. Vijf jaar lang tekent hij onvermoeibaar en werkt hij als perstekenaar voor Belgische (Pan, Moustique) en Franse tijdschriften. In 1960 stuurt Folon, op goed geluk, enkele tekeningen naar New Yorkse tijdschriften, waarvan sommige - Horizon, Esquire, The New Yorker, enz. - vrijwel meteen enthousiast reageren en ze publiceren. Het was het begin van zijn succes. Galerieën en musea over de hele wereld verwelkomen hem met open armen —New York, Chicago, Milaan, Venetië, São Paulo, Buenos Aires, Barcelona, Tokyo.
Tekeningen, gravures, schilderijen, beeldhouwwerken; zijn kunst bloeit in alle diversiteit.
Hij illustreert belangrijke schrijvers, o.a. Kafka, H. G. Wells, Prévert, Vian, Borges, Bradbury... . Daarnaast maakt hij monumentale muurschilderingen, glas-in-lood ramen, wandtapijten, theater-en operadecors en beeldhouwwerken. Een meester in het overbrengen van een boodschap door middel van kunst, ontwierp hij meer dan 500 affiches. Gefascineerd door de filmkunst speelde hij een reeks rollen naast Rufus, Michel Piccoli, Patrick Dewaere, Marthe Keller, Miou-Miou en Marlène Jobert.
In 2000 richt hij de Fondation Folon (www.fondationfolon.be) in Terhulpen op, in het regionaal domein Solvay, waar de essentie van zijn werk te zien is op een plaats en in een landschap die symbolisch staan voor zijn jeugd. Hij stierf op 20 oktober 2005 op 71-jarige leeftijd.

Over Ydra
Ydra is een Belgisch merk van elektrische voertuigen, voor zowel fun als het werk.
Het assortiment scooters en motoren omvat bromfietsen (klasse A en B) en 125cc-equivalenten. Ydra is een handelsmerk van het in 2019 opgerichte Wemmelse bedrijf crazhibou bv. Crazibou wil een concrete bijdrage leveren aan de elektrificatie van de maatschappij door mensen te stimuleren een omslag te maken naar elektrische voertuigen.

Meer info: www.ydra.eu

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter