Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Knocks polderbrood: een authentiek streekproduct van akker tot bakker

Bakkerij Philippe in de Dorpsstraat 85 in Westkapelle lanceert een gloednieuw streekproduct van eigen bodem: het Knocks polderbrood, een ovenvers brood, gemaakt van 100% lokale tarwe geteeld in de polders ter hoogte van de Burkeldijk. Dit (h)eerlijk brood is het resultaat van een mooi Knokke-Heists korte-ketenverhaal van akker tot bakker.  

Korte keten tussen landbouwer, molenaar en bakker 

Een korte keten-initiatief bestaat uit zo weinig mogelijk tussenschakels en komt tot stand door een nauwe samenwerking tussen alle betrokken partijen met name, de landbouwer, de molenaar en de bakker.  Op de weidse polders van het Hazegras teelt Bart Lanckriet van de Zoete Polder het graan op een duurzame manier met respect voor natuur en milieu. Na het oogsten van deze kwaliteitsvolle poldertarwe wordt deze zorgvuldig gekuist en vermalen bij ambachtelijke molenaar René van Molens Dedobbeleer. Tot slot kneedt de Westkapelse meesterbakker Kristof Van Haecke het deeg met veel passie en geduld tot een karaktervol en traditioneel brood. Zo heeft het Knocks polderbrood een pure oorsprong en persoonlijkheid, doordat het werd gemaakt met de beste tarwe van bij ons.  

Win-winverhaal 

Warme bakker Kristof Van Haecke is duidelijk apetrots op dit originele korte ketenconcept waarbij zowel de consument als de hele productieketen voordeel uithalen.  “Het is een echt win-win-verhaal. Onze boer krijgt meer voor zijn tarwe omdat er in kleinere volumes wordt geproduceerd en ook het milieu wint erbij. Tarwe moet vaak uit het Oostblok of zelfs Canada komen. Dus het product dat wij nu gebruiken, legt een pak minder kilometers af. Ik geef toe dat het malen in Halle nu niet echt op een steenworp van Knokke-Heist ligt maar voorlopig hebben we nog geen ambachtelijke molenaar in de Zwinregio gevonden die dergelijke volumes aankan” knipoogt Kristof.  

“Ten slotte proeft de klant dat het Knocks polderbrood met graan van hier werd gemaakt. De samenstelling van het brooddeeg met deze specifieke hoge kwaliteitstarwe van Duitse origine en op smaak gebracht met ongezuiverd grof zeezout is verrassend anders. En dat waarderen fijnproevers” lacht Kristof fijntjes. 

Koop lokaal 

Bakker Kristof beseft dat 'koop lokaal' opnieuw in opmars is sinds het begin van de coronacrisis. “Mensen zijn er bewust mee bezig. Ze gaan al sneller eens naar de lokale bakker en slager om daar lokale producten te kopen in plaats van aan te schuiven in de supermarkt”, vertelt hij. “De bedoeling is vaak om handelaars te steunen, maar lokale producten zijn vaak ook een pak gezonder. Ze worden minder opgepompt met enzymen of andere producten” vertrouwt hij ons toe.  

Golven en zeewater  

Ook het feit dat inwoners maar ook tweedeverblijvers en bezoekers van Knokke-Heist zich graag identificeren met unieke producten uit de streek is een voordeel. “Daarom kozen we voor een passende naam. Bovendien zit het logo vol verwijzingen naar onze kustgemeente: met golven en de grijsgroene kleur van onze Noordzee als achtergrond” aldus de Westkapelse bakker.  

Het gemeentebestuur juicht het gezonde en milieuvriendelijke korte keteninitiatief van de Zoete Polder en bakkerij Philippe alvast met veel enthousiasme toe en wenst de families Lanckriet en Van Haecke veel succes toe.  

(bron Junior Verbeeke – Het Nieuwsblad) 

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter