Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Eerste Hulp Bij de buxusrups en -mot

To buxus or not to buxus… 

De Vlaming is er gek op, de buxusbol, de buxuskegel, de buxushaag, … met de bijhorende kolonisatie van de buxusmot. Bijna heel Vlaanderen is veroverd, nog enkele delen in West-Vlaanderen waar hij nog niet te vinden is maar ook dat is een kwestie van tijd. Elk jaar verschillende behandelingen om van de rups af te geraken is niet alleen arbeidsintensief maar ook duur. Daar komt nog bij dat een buxus bijna niets bijdraagt aan de biodiversiteit, er leven bijna geen insecten op, hij vormt geen bessen voor vogels, bloeit niet. Hij is ook niet geschikt voor een vogel om in te nestelen.  
 
Tijd om die buxus eruit te halen en te vervangen door een gemengde haag zeg je? Goed idee! Plant een gemengde haag met liguster, meidoorn, sporkehout of veldesoorn. Vervang je perkjes met strakke buxus door bloemrijke aanplantingen zoals lavendel of verbena en maak de bijen en vlinders gelukkig.  

Ben je nog steeds helemaal gek van je buxus en wil je hem niet weg? Hieronder vind je verschillende manieren om van de buxusrups af te geraken. 

Vanaf maart-april controleer je je buxus, knip je de stukken met spinsels en schade weg en pluk je de rupsen eruit. Voer alles af in een afgesloten zak af zodat de rupsen niet kunnen ontsnappen. Doe de rupsen en spinsel in een emmer met water, het is niet nodig om een sproeimiddel te gebruiken.  

Je kunt vanaf deze maand je buxus ook behandelen door aaltjes op de rupsen te spuiten. Door met een plantenspuit de rupsen te bespuiten met de aaltjes en dit regelmatig te herhalen voorkom je een ware plaag. De meerdere behandelingen zijn nodig omdat de eitjes niet allemaal op hetzelfde moment uitkomen.  

Het goede nieuws is dat de bestrijdingstroepen worden versterkt door vogels die de buxusrups beginnen te herkennen als voedsel, tenminste als je geen giftige producten op je plant hebt gebruikt. Help ze dus een handje en verwelkom de pimpelmees, koolmees, boomklever, de huismus en de zwarte mees. Als ze zich thuis voelen in je tuin doordat je bv. nestkastjes hangt word je beloond met het rupsvrij houden van je struiken. Ook de vleermuis zet trouwens al eens een buxusrupsje op het menu! 

Als je al motten hebt, kun je kiezen voor feromoonvallen. Hier vliegt de mot in en geraakt er niet meer uit. Deze behandelingen moet je natuurlijk het hele seizoen blijven herhalen en volgend jaar opnieuw en het jaar daarna ook, toch niet kiezen voor die gemengde haag…? 

De regenton 

Ongeveer 4% van ons drinkbaar leidingwater wordt gebruikt om de planten in de tuin te wateren. Om onze inwoners en tweede verblijvers te stimuleren bewuster om te gaan met ons water werd door het college beslist om de aankoop van een regenton te subsidiëren met € 50. Meer info, regelgeving en aanvraagformulier vind je hier.  

(foto: regenton – bron Landleven) 

Wist je dat … ?  

Er wordt voorspeld dat het de komende jaren nog heter en droger wordt. Momenteel kampen we met zo'n 4 hittegolven per jaar, verwacht wordt dat we het tegen 2050 met 18 hittegolven per jaar zullen moeten doen. Ook het aantal droge dagen wordt elk jaar meer en tegelijk krijgen we te maken met een hoger aantal stortbuien. 

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter