Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Nieuwe trend gespot: trashwalking, al wandelend afval oprapen

Heel wat initiatiefnemers in Knokke-Heist kiezen ervoor om het opruimen van afval te combineren met een portie ontspanning. Heistenaar Jan Berkein (52) is een van de vrijwilligers die de straten van Knokke-Heist op regelmatige basis proper maakt. Zijn idee kwam toen hij een jogger zag lopen met een zak vuilnis. Ook wel bekend als ‘plogging’: joggen en terwijl afval opruimen. Voor wie het liever wat rustiger aandoet, kan gewapend met een afvalzak aan ‘trashwalking’ of ‘plandelen’ doen: de wandelvariant van ploggen.

Wekelijks 60 à 70 blikken 

Jan gaat tijdens het afvalrapen heel gestructureerd te werk. De Heistlaan in Knokke-Heist is zijn vast parcours. In totaal bedraagt deze route 10 km, 5 km door en 5 km terug. Hij doet dit alleen en met voorkeur op de zondagvoormiddag. Wekelijks vindt Jan er toch zeker een 60 à 70-tal blikken en plastic flesjes.  

“Ik doe op zondag mijn vast parcours. De daaropvolgende maandag passeer ik met de auto en zie ik opnieuw 10 blikken liggen en dat vind ik echt jammer”, legt Jan uit.  “Echt, zwerfafval vind je in elke gemeente, en is blijkbaar moeilijk te bestrijden. Achteloos weggegooid afval zoals verpakkingen, blikken, flessen en zakjes met restafval vind ik een schande waar ik helemaal niet kan inkomen,” zucht Jan Berkein. 

Knokke-Heist ondersteunt zwerfvuilacties 

Vrijwilligers die de straten van Knokke-Heist proper maken, juicht de gemeente Knokke-Heist alleen maar toe. Hier willen ze de vrijwilligers ook bijstaan door gratis een afvalgrijper en zwerfvuilafvalzakken aan te bieden. Dit materiaal krijgt de gemeente via de webshop mooimakers.be. Mooimakers is het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de OVAM, Fost Plus en de VVSG. Het ingezamelde afval kunnen de vrijwilligers vervolgens meegeven met de gewone huisvuilophaling.  

Warme oproep: wandel/loop eens zwerfvuil weg 

Wie zin heeft om zijn/haar steentje bij te dragen, aarzel dan niet om mee aan plogging te doen of het oprapen van afval te combineren met een ontspannende wandeling. Moeder Natuur zal je alvast zeer dankbaar zijn!  

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter