Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Bioboerderij het Polderveld in Westkapelle breidt uit met De Bloemenzee

Naast een zelfoogstveld met groenten, een veld waar groenten geteeld worden voor AZ Zeno en weides met kippen en schapen, komt er bij bioboerderij het Polderveld in Westkapelle vanaf dit voorjaar ook een heuse bloemenpluktuin: de Bloemenzee.  

Bloemenboerin Jozefien Devos 

Bloemenboerin Jozefien Devos (29) uit Knokke-Heist gaat een nieuwe uitdaging aan. ‘Ik ben volop bezig met de opstart van de Bloemenzee op het Polderveld, het CSA-bedrijf dat zes jaar geleden opgestart is door Lieven Devreese’, vertelt Jozefien. CSA staat voor Community-Shared Agriculture en is aan een stevige opmars bezig in Vlaanderen. ‘CSA steunt op een wederzijds engagement waarbij de kosten en de oogst gedeeld worden. Je koopt een bloemenaandeel en zo heb je recht op jouw deel van de bloemenoogst afhankelijk van het aanbod doorheen de seizoenen.’ De deelnemers komen zelf hun bloemen plukken, biologisch en duurzaam geteeld, helemaal binnen de filosofie van het Polderveld.  

Een zee van bloemen  

De Bloemenzee ligt mooi in het zicht naast het fietspad langs de Westkapellestraat. ‘Nu is er nog niet veel te zien, maar komende weken gaan we volop planten en zaaien en zal er een zee van bloemen ontstaan. Een maand geleden hebben we in de serre al gezaaid en die plantjes mogen bijna naar buiten,’ zegt Jozefien.  

De deelnemers van de Bloemenzee kunnen een grote variatie aan bloemen verwachten. De jonge boerin kiest er bewust voor om een zo divers mogelijk aanbod aan bloemen te telen die hier buiten kunnen groeien en bloeien doorheen het seizoen. ‘Dan moet je denken aan zonnebloemen, droogbloemen, dahlia’s, zinnia’s, juffertje in ‘t groen, ridderspoor en cosmos.’   

Rechtstreeks van het veld in de vaas  

Zelf bloemen komen plukken heeft een aantal voordelen. ‘Bij mij weet je waar je bloemen vandaan komen en hoe ze geteeld worden: zonder pesticiden en synthetische kunstmest. We laten de natuur z’n gang gaan en zetten in op biodiversiteit om een natuurlijke en gezonde omgeving te creëren voor onze pluktuin’, vertelt Jozefien overtuigd.  

‘Ik wist tot voor twee jaar geleden niet dat de bloemenindustrie heel vervuilend kan zijn. Er worden heel wat chemische middelen gebruikt en de bloemen worden soms van heel ver overgevlogen zodat we jaarrond mooie boeketten in huis zouden hebben.’ Bij de Bloemenzee kan je terecht voor mooie, gezonde en ecologische bloemen, recht van het veld in de vaas.  

Voedsel voor de ziel  

Zelf bloemen plukken ervaren veel mensen als leuk en ontspannend. ‘Ik geniet enorm van de schoonheid en de vreugde die de bloemen mij geven. Zowel op het veld als thuis in de vaas. Bloemen maken mij blij en dit wil ik kunnen delen met anderen.’ Planten en bloemen hebben een rustgevend effect op mensen. Jozefien vat het mooi samen: ‘Bloemen zijn als voedsel voor de ziel’. Door zelf boeketten te plukken kunnen de deelnemers mee ervaren hoe het veld doorheen de seizoenen evolueert. Ze zijn mee getuige van hoe de eerste knoppen opengaan, het veld vorm krijgt als de bloemen massaal in bloei staan, en welk leven er allemaal te spotten is op en rond het veld.   

Opleiding biologische en biodynamische landbouw 

Via de opleiding voor biologische en biodynamische landbouw van Landwijzer is Jozefien als stagiaire op het Polderveld terechtgekomen. ‘Ik vond mijn stage hier zo boeiend en leuk dat ik niet zo lang heb moeten nadenken toen ik er na een jaar een jobaanbieding kreeg. Ik voel me er thuis en het is ook letterlijk wat terugkeren naar mijn roots aangezien ik opgegroeid ben in Ramskapelle. Ik zie het dan ook volledig zitten om op het Polderveld 'de Bloemenzee' tot leven te doen komen.’  

Geïnteresseerden voor een bloemenaandeel kunnen zich aanmelden via de website www.bloemenzee.be.  

Contactpersoon:  

Jozefien Devos  

0495 56 65 85  

bloemenzee@polderveld.be
www.bloemenzee.be  

www.facebook.com/debloemenzee  

www.instagram.com/de_bloemenzee  

www.polderveld.be  

www.facebook.com/polderveld  

www.instagram.com/het_polderveld  

  

  

  

  

  

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter