Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Professor gedragsbiologie Hans Van Dyck houdt op Klantendag in bib Scharpoord een fascinerende lezing over vlinders

Op zaterdag 16 oktober 2021 is professor Hans Van Dyck te gast op de Klantendag in Bib Scharpoord. Om 15.30 uur geeft hij er een boeiende lezing over zijn boek “Het orakel van de bosnimf”. Deze bestseller is een fascinerend verhaal over vlinders, van de functies die de kleuren op hun vleugels hebben tot de vele aspecten van hun wonderlijk gedrag. Van de hongersnood waarmee ze kampen in moderne landschappen tot de analyse van wat snelle klimaatverandering met ze doet. Horen vlinders? Zien ze kleuren? Hoe meet je de temperatuur van deze fraaie insecten? Bestaan er trekvlinders? Op al deze priemende vragen krijg je van professor Hans Van Dyck in Bib Scharpoord gevleugelde uitspraken. Een wonderlijke butterfly-story over prachtige zorgenkinderen.

Bont zandoogje als rode draad
Vooral de studie van een bijzondere vlinder, het bont zandoogje of de Pararge aegeria, loopt als een rode draad door het werk van vlinderprofessor Hans Van Dyck. Aegeria was een profetische bosnimf en beschermgodin van Rome, die wijze raad gaf aan haar man, koning Numa Pompilius. Na zijn dood veranderde ze in een bron. Het bont zandoogje is dus vernoemd naar een mythologische, wijze bosnimf, een bron van kennis en inzicht. Een wetenschappelijk orakel. 

Van vlinderjongen tot vlinderprofessor
Maar zijn boek gaat ook over gepassioneerde mensen. Hans Van Dyck verweeft er zijn eigen metamorfose van vlinderjongen tot vlinderprofessor in. Een meeslepende getuigenis over verwondering en passie voor wetenschap. Hij vertelt ook over vele anderen die zich aangesproken weten door deze bijzondere insecten. Van kunstenaars die ze al eeuwenlang op allerlei manieren proberen te verbeelden tot ingenieurs die zich erdoor laten inspireren om technische problemen op te lossen. 

De lezing is gratis maar vooraf inschrijven is gewenst via T 050 630 400 of bibliotheek@knokke-heist.be 

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter