Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Talrijke opkomst voor de boekvoorstelling en expo ‘Overleven na de Holocaust’ in bibliotheek Knokke-Heist

De gemeentelijke bibliotheek en de dienst Erfgoed mochten op woensdagavond 4 mei 2022 een 120-tal personen ontvangen voor de boekvoorstelling en opening van de expo 'Overleven na de Holocaust'. De beklijvende en emotionele hommage aan Motke Weinberger liet het publiek en in het bijzonder de Joodse eregasten uit binnen- en buitenland niet onberoerd.

Grand Hôtel Motke
Rosine De Dijn schreef een opmerkelijk boek over de Holocaust, met als rode draad het Grand Hôtel Motke op het Van Bunnenplein waar Antwerpse Joden na de Holocaust naartoe kwamen om zich te ontspannen. In het voorjaar van 2020 verscheen bij Lannoo/Kritak het boek: “Overleven na de Holocaust - Hoe het Jeruzalem aan de Schelde herleefde en het Grand Hotel in Knokke het eerste naoorlogse vakantieoord werd”. Het hotel werd in 1986 gesloopt en vervangen door een appartementsgebouw met winkelcomplex en bioscoopzaal. Maar de straffe verhalen over directeur Motke Weinberger en zijn Joodse hotelgasten doen nog steeds de ronde. De Dijn die in Knokke-Heist een tweedeverblijf heeft, pende een aantal van die pakkende getuigenissen neer in haar boek. Na 2 jaar coronapauze kan de gemeente Knokke-Heist het boek eindelijk voorstellen, begeleid van een kleine tentoonstelling in de bibliotheek.

Boekvoorstelling
Enkele van de laatste getuigen van het koosjer hotel waren aanwezig op de boekvoorstelling. Onder meer Alice en Eva Schönberg (tijdens de oorlog door Motke Weinberger gered - nu woonachtig in Israël), Dalia Moneta (de nicht van Thea Langerman – de vrouw van Motke Weinberger), de toenmalige liftboy van het hotel René Mannekens en last but not least… de kleinkinderen van Motke Weinberger (de moedige hoteldirecteur van weleer): Nico, Anita, Lili en Tziri Har Zahav Weinberger. De familie kwam voor dit evenement speciaal uit Israël richting Knokke-Heist.

Expo
Voor diegenen die in de afgrond van het alles vernietigende vuur hadden gekeken, werd Knokke-Heist hun eerste naoorlogse vakantieoord, een klankbord voor emotionele herinneringen. Daarvoor zorgde Monsieur Motke Weinberger, een Joodse patissier, die actief was in het verzet en talloze levens redde. Hij bouwde na WOII in Knokke het Grand Hôtel uit tot een ontmoetingsplaats voor de Antwerpse Joden.

Deze expo biedt je niet alleen een inkijk in het leven van Motke Weinberger en een blik op één van de iconische hotels in Knokke-Heist, maar toont ook enkele unieke antisemitische spotprenten uit de collectie van Arthur Langerman.

De expo is gratis te bezichtigen tot 18 juni tijdens de openingsuren in bibliotheek Scharpoord.

Via woord, beeld en klank waan je je opnieuw in het Grand Hôtel waar de geur van versgebakken bagels de bezoekers verwelkomden. Ontdek waarom de liftboy in de zomer zo graag werkte in dit uitzonderlijke hotel en hoe collega-hoteleigenaars zich de legendarische meneer Motke herinneren.

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter