Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Heraanleg van Alfred Verweeplein tegen 2025-2026

In de week van 10 oktober 2022 vond een zogenaamde charette over het Alfred Verweeplein plaats. Een charette is een intense ontwerpoefening met deskundigen, bewoners, beleid en andere betrokken actoren, waarbij een oplossing voor een of meerdere problemen gezocht wordt die in hetzelfde tijdsbestek moeten opgelost worden. De charetteformule werd in Knokke-Heist voor het eerst toegepast naar aanleiding van het project Heulebrug. Onderwerp van deze charette? De toekomstige inrichting van het Alfred Verweeplein. 

Huidige situatie 
Het Alfred Verweeplein heeft een zeer belangrijke ligging in onze gemeente. Het is natuurlijk de plaats van het stadhuis waar elke burger al wel eens moet aankloppen, maar het ligt ook pal in het commercieel centrum van Knokke-Heist. Ondanks zijn uitstekende ligging in het hart van Knokke Dorp kampt het plein ook met enkele uitdagingen zoals uitgaansoverlast, de afwezigheid van toiletten, verkeersveiligheid en veiligheid ‘s nachts en de algemene beeldkwaliteit (losliggende tegels). We zien op het plein op dit moment verschillende spanningsvelden (jonge versus oudere gebruikers van het plein, week versus een weekendregime, een mix van shoppen en uitgaansleven, en gebruik van het plein door zowel toeristen, bezoekers als inwoners)De charette beoogde een antwoord te bieden op deze uitdagingen door actief in dialoog te gaan met experten en stakeholders (handelaars en inwoners). 

Verloop van de charette  
De gemeentelijke afdeling Stadsontwikkeling die dit project trekt, liet zich begeleiden door 4 externe experten van volgende adviesbureaus: BUUR (bureau voor urbanisme), de Universiteit Gent en Tractebel (ingenieurskantoor gespecialiseerd in water, energie, onderzoek, ontwikkeling en infrastructuur).  
De week verliep als volgt:  

· Maandag: geschiedenis en situering van het plein, knelpunten, visie en plaatsbezoek. De volledige site wordt in kaart gebracht.  

· Dinsdag en woensdag: uitwerking eerste voorstel  

· Woensdag 19 uur Margaretakerk: presentatie eerste voorstel aan groep geïnteresseerde handelaars en bewoners die vervolgens feedback geven  

· Donderdag: voorstel herwerken aan de hand van de feedback  

· Vrijdag: resultaat finaliseren  

· Vrijdag 18 uur Margaretakerk: resultaten voorstellen aan handelaars en bewoners  

Resultaten  
Een intensieve week dus, maar welke resultaten werden nu op vrijdag 14 oktober 2022 gepresenteerd? 89% van de respondenten wil dat het Verweeplein een groene ontmoetingsruimte wordt met plaats voor grote loofbomen. 78% vindt het plein de perfecte locatie voor kleine, lokale evenementen. 56% wil dat het uitgaansleven beter gefaciliteerd wordt met toiletten en bomen tegen geluidsoverlast. Evenveel procent (56) kiest voor een herpositionering van de markt waarbij de link met de groentemarkt op het Gemeenteplein duidelijker wordt.  

Het toekomstige Alfred Verweeplein zal ook inzetten op een betere circulatie van de mobiliteit. Zo komt er ruimte voor een fietsenstalling, shop & go-plaatsen, taxiplaatsen, … steeds in combinatie met kwalitatieve materialen en voldoende groenzones.  

Het dubbelrichtingsverkeer op de Lippenslaan en Piers de Ravenschootlaan blijft behouden, maar door de mobiliteit te optimaliseren, kan er flexibel om gegaan worden met het plein. Er kan bijvoorbeeld gekozen worden om het plein verkeersvrij te maken bij evenementen of in functie van het nachtleven door het verkeer af te leiden. Ook eenrichtingsverkeer tijdens bijvoorbeeld de wekelijkse markt is een mogelijkheid.  

Wat zijn nu de verdere stappen?  

· Momenteel wordt de ondergrondse parking Lippenslaan (onder het Alfred Verweeplein) opgefrist 

· In 2023-2024 wordt een studiebureau aangesteld voor de uitwerking van het ontwerp en technisch dossier  

· De heraanleg van het plein zelf zal wellicht voor 2025- 2026 zijn. Zoals steeds lees je er dan ongetwijfeld meer over hier in jouw KH Vandaag. 

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter