Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Kroon jij Knokke-Heist mee tot Vlaams Kampioen Tegelwippen?

Woensdag 22 maart 2023 is het Wereldwaterdag. Bovendien gaat van 21 maart tot en met 31 oktober 2023 het eerste Vlaams Kampioenschap Tegelwippen door. Heel wat steden en gemeenten breken dan, o.l.v. ambassadeurs Tine Embrechts en Bartel Van Riet, zoveel mogelijk tegels uit en vervangen die door groen. Een uitstekende gelegenheid dus om enkele initiatieven van Knokke-Heist in de kijker te zetten.  

Hemelwaterplan 
Met het gemeentelijk hemelwaterplan beoogt Knokke-Heist de economische, maatschappelijke en ecologische gevolgen van wateroverlast en droogte te beperken en de gemeente robuust te maken voor de gevolgen van klimaatverandering. Door de klimaatverandering wordt onze regio geconfronteerd met nattere winters en drogere zomers. De intensiteit van de buien neemt fel toe wat gepaard gaat met korte intense neerslag, afgewisseld door langere droge periodes. Het is daarom belangrijk om zoveel mogelijk het grondwater aan te vullen. Dit doet men door het water in een gebied zoveel mogelijk ter plaatse te houden, te infiltreren, te bufferen en pas als laatste stap vertraagd af te voeren. Dergelijk rioolinfiltratiesysteem werd o.a. reeds voorzien bij de heraanleg van de doortocht van Heist. Ook bij de heraanleg van de Zeedijk tussen het Visserhuldenplein en Zeebrugge, de Patriottenstraat, Vuurtorenstraat tussen Elizabethlaan en Zeedijk en Binnenhof/Lammekenslaan is gebruik gemaakt van deze techniek om het grondwater op peil te houden.  

Tegelwippen in Leliedreef, Swolfsstraat en Kustlaan 
Vorige maand werd maar liefst 295 m² onthard in de Leliedreef, goed voor 3278 klinkers van 30 x 30 cm en 620 lopende meter boordsteen. Voetpaden en bestaande bomen werden verwijderd en maken plaats voor nieuwe groenzones en bijvriendelijke krentenboompjes. Ook in de Swolfsstraat en in de Kustlaan ter hoogte van huisnummer 66 werden respectievelijk 788 en 366,5 tegels weggenomen en omgevormd in groenzones, goed voor 29,10 m² en 8,87 m² ontharding. 

Geef je uitgebroken tegels in via de tegelteller en win leuke prijzen! 
Wil jij ook je tegels eruit wippen en meehelpen om onze gemeente klimaatrobuuster te maken? Iedereen in Knokke-Heist kan meedoen door tegels uit te breken in zijn voor- achter- of geveltuin. Vanaf 21 maart geef je die in via de tegelteller op de website https://vk-tegelwippen.be/ 

Doe mee want er zijn maandelijks leuke prijzen te winnen!    

Creëer je eigen geveltuin 
Al eens aan een geveltuin gedacht? Een geveltuin is een smalle groene strook in het trottoir tegen de gevel. De bewoner staat dus zelf in voor de groenaanleg en het onderhoud. Het opbreken van het trottoir en het maken van de plantput is gratis en wordt uitgevoerd door de gemeente. Uiteraard moet wel voldaan worden aan de bepalingen van het gemeentelijke reglement. Neem gerust contact op met de dienst Klimaat, Milieu & Natuur via milieu@knokke-heist.be. Zij helpen je graag verder om een zo duurzaam mogelijke geveltuin aan te leggen. Meer weten? www.knokke-heist.be/geveltuintjes. 

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter