Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Velotheek De Wip: mooie samenwerking tussen lokale fietshandelaars, serviceclubs, gemeentebestuur en vzw De Wip

Velotheek De Wip wil elk kind in Knokke-Heist de mogelijkheid bieden tot het lenen van een kinderfiets (van kleuter- tot tienerfiets). Na het ontgroeien van de fiets kan deze ingeruild worden voor een grotere maat. De fietsen worden uitgeleend via Spelotheek De Wip mits een kleine bijdrage. 

Het inrichten van een Velotheek stond reeds enkele jaren op de agenda van de gemeentelijke Stuurgroep Jongerenwelzijn, maar kreeg pas echt een boost om te starten op initiatief van Laetitia Hancart van Knokke Sea Bike. Ze merkte dat heel wat ouders - met het oog op de groei van hun kind - een te grote fiets aankochten. Begrijpelijk aangezien fietsen geen goedkoop product zijn, maar wel weinig verkeersveilig. Ze speelde eerst met het idee om zelf een Velotheek op te richten in haar eigen winkel om zo elk kind in Knokke-Heist op de fiets te krijgen, maar dat bleek geen optie wegens plaatsgebrek. Daarop reikte Laetitia de hand naar het gemeentebestuur met het oog op een samenwerking; deze uitgestoken hand werd dankbaar vastgepakt door enkele gemeentelijke partners die dagelijks bezig zijn met het geven van kansen aan kinderen. 

Zowel het gemeentebestuur als Laetitia Hancart zelf namen vervolgens persoonlijk contact op met alle lokale fietshandelaars van Knokke-Heist met de vraag of zij bereid waren om mee te werken. Drie handelaars beslisten om mee hun schouders onder het project te zetten. Zo telt de Velotheek vier lokale fietshandelaars als partner: Bike World, Cycles Lampo, Knokke Sea Bike & Velo Deluxe. 

O.m. dankzij een royale gift van serviceclub Lions Club Damme Zwin konden er bij de deelnemende lokale fietshandelaars een 15-tal nieuwe fietsen worden aangekocht voor de opstart van de Velotheek. De handelaars engageerden zich tevens voor het onderhoud van deze fietsen. 

Uiteraard blijft de Velotheek voortdurend op zoek naar fondsen om haar aanbod te kunnen blijven vernieuwen en onderhouden. 

Daarnaast is de Velotheek ook op zoek naar kwaliteitsvolle tweedehandsfietsen. Heb je zelf een goede fiets die je niet langer gebruikt, dan kan je deze schenken aan Velotheek De Wip en op deze manier meehelpen aan een duurzame wereld. 

Kostprijs Velotheek 

  • 30 euro lidgeld per jaar per kind.  
  • UiTPAS met kansentarief geeft recht op 80% korting.  
  • 30 euro waarborg per kind - met een maximum van 60 euro per gezin. 

Meer weten? Neem dan gerust contact op met onze medewerkers op het nummer 050 53 97 45 of surf naar www.spelotheekdewip.com. 

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter