Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Zadenbib: breng nu je zaden binnen in de bib!

Het is september: tijd om je geoogste zaden binnen te brengen in de bib! Eenge tijdje terug lieten we je al weten dat er een zadenbib opgericht wordt in het bibfiliaal De Buze in de Kerkstraat 32 in Heist. Hiermee wil het gemeentebestuur de traditie van zaden kweken en delen nieuw leven inblazen. Je kan er namelijk gratis zakjes met zaden van bloemen, groenten of kruiden komen halen. In ruil wordt gevraagd om deze zaden te planten, daar later zelf de zaden van te oogsten en een deel ervan terug te schenken aan de bib. Zo help je ons om onze voorraad in stand te houden, krijgen we een ruim aanbod aan zaden en helpen tuinliefhebbers elkaar. 

Om een uitgebreid en divers aanbod te kunnen garanderen vanaf de start doen we een beroep op iedereen. Heb je bloemen, kruiden of groenten in jouw tuin die binnenkort (of de komende maanden) zijn uitgebloeid, oogst er dan alvast de mooiste zaden van. Verpak ze in stevig papier of een enveloppe, schrijf er de plantennaam (eventueel kleur en variëteit) en jaar van oogst op en bewaar ze in afwachting koel, donker en droog. Deze maand kan je alles binnenbrengen in de bib. Daarna begint het werk achter de schermen: sorteren, labelen, in zakjes verdelen… Kortom klaarmaken voor uitleen tegen volgend zaaiseizoen! 

De zadenbib van Heist maakt deel uit van een groter netwerk met nog een zestigtal andere zadenbibs. Je vindt een overkoepelende zadencatalogus op https://www.mijntuin.org/seed-libraries/all. 

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter