Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Moeten we wel elk wespennest laten verdelgen?

Het antwoord op deze vraag is kort en simpel: nee! In tegendeel zelfs. Het klinkt misschien raar, maar wespen zijn onze bondgenoten.    De gewone (of Duitse) wesp is van nature een vleeseter. En dat maakt hem nu net zo belangrijk voor onze tuin en de natuur in het algemeen. De wesp vangt enorm veel insecten in onze (moes)tuin. Hij zorgt ervoor dat het aantal insecten min of meer onder controle blijft waardoor we als tuinier een pak minder verdelgingsproducten moeten gebruiken. Een tweede voordeel is dat ze enorm veel huisvliegen en muggen vangen. Elke vlieg of mug die door een wesp gevangen wordt, heeft geen kans meer om ons het leven zuur te maken. We kunnen besluiten dat wespen belangrijk zijn voor het opruimen van schadelijke of hinderlijke insecten.    

Wesp steekt niet zonder aanleiding
De mens heeft al snel de neiging om alle wespennesten te verdelgen om één reden. We denken namelijk dat wespen zonder aanleiding steken. Een wesp valt, net als heel veel andere insecten en dieren, aan als zijzelf of haar nest in gevaar is. En dat gevaar zit voor een wesp soms in een klein hoekje. Naar een wesp slaan of er van weglopen is nooit een goed idee. In dergelijk gevallen maak je een wesp agressief waardoor ze zich gaat verdedigen door te steken. Rustig blijven staan of wegwandelen is de boodschap. Heel vaak druipt de wesp gewoon vanzelf af.    

Waarom wespen op zoetigheden afkomen
Tijdens de bouw van het nest voeden de werksters (vrouwtjeswespen) zich met het zoete braaksel van de larven. Hier zijn ze heel het wespenseizoen mee bezig. Naar het einde van de zomer toe zijn er geen nieuwe larven meer in het nest. Hierdoor stopt de eigen productie van zoetigheid. Het gebrek aan voedsel dwingt de werksters om extern op zoek te gaan. En daarbij komen ze al snel op het pad van de mens. Ons leven is gespijsd met allerlei zoetigheden. Laat nu net die zoetigheden zo interessant zijn voor wespen...    

Moeten we dan elk wespennest ongemoeid laten?
Het antwoord hierop is dubbel. Een wespennest dat ver weg in de tuin hangt, zal veel minder hinder opleveren dan een nest bij de achterdeur. Een wespennest dat geen hinder oplevert voor jezelf, je gezin of je huisdier(en) kan je best ongemoeid laten. Deze wespen kunnen hun taak in de natuur ongestoord vervullen. Als iemand in je gezin allergisch is voor wespengif kan je het wespennest beter preventief laten verwijderen. Dit risico zal nooit opwegen tegen het voordeel van de natuur.    
 Voor het verdelgen van een wespennest kan je beroep doen op de brandweer of een private professionele verdelger. In tegenstelling tot de brandweer, werkt deze laatste wel op afspraak en hanteren ze meestal dezelfde of zelfs lagere prijzen. Op www.wespennest.vlaanderen kan je rechtstreeks een aanvraag bij de brandweer indienen of de contactgegevens van een professionele verdelger in jouw regio opzoeken.    

Bestrijding van de Aziatische hoornaar
De enige wespachtige die mag en zelfs moet bestreden worden, is de Aziatische hoornaar. Dit insect is ongeveer 3,5 cm groot en dus merkelijk groter dan een gewone wesp. De Aziatische hoornaar is vooral zwart van kleur; de kop heeft opvallend oranje plekken. Ook op het achterlijf heeft deze soort een oranje band, en de poten zijn half zwart, half geel van kleur. Dit laatste is een zekere manier om de soort te onderscheiden. Deze invasieve exoot is zeer schadelijk voor biodiversiteit en landbouw en staat bovenaan de lijst van de te verdelgen insecten in Europa. Vooral voor bijen vormt deze hoornaar een grote bedreiging. Heb je een individu van de Aziatische hoornaar gezien, probeer dan een foto te maken en maak een melding op www.vespawatch.be. Hoe je dit doet is uitgelegd in een video. Die vind je op de E-learning pagina van het Vlaams Bijeninstituut vzw (Vespawatch). Heb je in je omgeving een nest hangen, neem dan ook een foto en plaats die eveneens op www.vespawatch.be. Na het plaatsen van de foto’s op vespawatch.be kan je (na +/-24 uur) bekijken of je melding als Aziatische hoornaar bevestigd wordt. Indien positief voor een individuele Aziatische hoornaar gaan speurders op zoek naar het nest. Indien positief voor een nest wordt contact genomen om het nest te komen verdelgen. Let op! Een Aziatische hoornaar is heel beschermend naar haar nest toe en kan zeer gevaarlijk en in groep uithalen. Hou dus altijd ruim afstand van het nest. Als het nest in een tuinhuis of dergelijke hangt, is het aangeraden de ruimte niet meer te betreden! De professionele verdelgers zijn opgeleid en dragen speciale beschermkledij. Een wespenpak is onvoldoende. Alle andere insecten zijn zeer nuttig. De Europese hoornaar is een vijand van de Aziatische soort en, laat het ons herhalen, mag dus niet verdelgd worden!

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter