Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Nieuwbouw Kleine Dennen officieel geopend 

Op donderdag 29 juni 2023 openden Minister Hilde Crevits en burgemeester Piet De Groote de nieuwbouw van de Kleine Dennen. Deze instelling, gelegen in Haagwinde 77 in Knokke-Heist en afdeling van vzw De Patio – ondersteunt 18 jongeren (0-18 jaar) en hun gezinnen die zich in een verontrustende thuissituatie bevinden en gaat met hen op zoek naar nieuwe kansen. De gezinnen en de netwerken van de jongeren worden ondersteund door de contextbegeleiders. De infrastructuur van Kleine Dennen was sterk verouderd en niet meer aangepast aan de huidige normen. Na onderzoek bleek een nieuw gebouw de meest aangewezen optie. 

Het nieuwe gebouw biedt een veilig, warm en positief leefklimaat voor elke jongere door middel van 2 leefgroepen, 17 uitgeruste kamers en 2 studio’s. Het is ook voorzien van voldoende gespreks- en bezoekersruimtes én is zéér energiezuinig. 

Dankzij de financiële steun van het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden en de Federatie Froidure, de positieve en nauwe samenwerking met de gemeente Knokke-Heist en de vele steun van de sympathisanten van Kleine Dennen is deze droom een realiteit geworden.

 Burgemeester Piet De Groote:
“Dit gebouw van de Kleine Dennen is slechts een tussenstation, voor jongeren die als een treinwagonnetje aan een locomotief hingen die door ongelukkige omstandigheden de verkeerde kant dreigde uit te gaan. Gelukkig hebben we binnen de Kleine Dennen een heel gemotiveerd en deskundig team dat zwoegend vanop hun draisine al die wagonnetjes vooruit stuwt en de juiste wissels weet te activeren zodat al die gasten  uiteindelijk toch weer op het goeie spoor belanden.
Directie en medewerkers van de Kleine Dennen stonden er gelukkig niet alleen voor. Het voormalige 1ste Genie in het Duitse Westhoven en later het 11de Geniebataljon in Burcht en heel wat plaatselijke serviceclubs hebben de voorbije decennia ervoor gezorgd dat er extra financiële middelen voor handen waren om de sporen te vernieuwen. Ook het gemeentebestuur leverde de nodige logistieke injecties opdat de spoorwissels gesmeerd zouden blijven lopen. 

Zo is de Kleine Dennen één van onze sociale partners binnen de gemeentelijke vrijwilligerswerking. Wij ondersteunen volop hun vrijwilligersbeleid en vacatures voor vrijwilligers via onze dienst Sociaal Cultureel Werk. Het Cultuurcentrum organiseerde samen met Inge Dobbelaere van Milo ook een artistieke productie waarbij 2 kinderen van de Kleine Dennen meegespeeld hebben in deze musical. Naast dit sociaal-artistiek project, ondersteund door het Cultuurcentrum, worden de jongeren van de Kleine Dennen ook regelmatig uitgenodigd voor een gratis familievoorstelling of kunnen ze zich uitleven aan boeiende en avontuurlijke activiteiten georganiseerd door onze dienst Jeugd.

Ik ben dan ook overtuigd dat de Kleine Dennen nog een mooie toekomst tegemoet gaat. Ik wens directeur Veronique Vergucht en coördinator en duivelinnetje-doet-al Mieke Reubens en heel hun enthousiaste crew proficiat met deze prachtige nieuwe realisatie. Bedankt voor het waardevolle werk dat jullie 7 dagen op 7 en 24 uur op 24 blijven leveren ten behoeve van kinderen en jongeren die vaak in een zeer moeilijke situatie zijn beland en weer hoopvolle perspectieven aangereikt krijgen. Beste medewerkers van de Kleine Dennen, uit de grond van mijn hart: RESPECT! “aldus de Knokke-Heistse burgervader.

Kleine Dennen is partner van het Huis van het Kind en actieve deelnemer in de vrijwilligerscentrale. Kleine Dennen maakt ook deel uit van Opvoedpunt, een samenwerking met de Speelotheek de Wip. 
Vzw De Patio is een organisatie binnen de jeugdhulp en ondersteunt – op een betrokken en krachtige manier – mensen naar veilig en kansrijk samenleven. 

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter