Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

29 januari: Wereldlepradag

“Geef iemand een nieuw leven” staat op de affiche van de Damiaancampagne anno 2023. Lepra en TBC zijn zoals we weten perfect geneesbaar als men er tijdig bij is. Maar een behandeling is uiteraard niet gratis.

Daarom doet de Damiaanactie jaarlijks een beroep op de vrijgevigheid van onze bevolking. Giften zijn welkom, maar laat je ook verleiden door de welbekende stiften die men in heel wat winkels in Knokke-Heist kan verkrijgen of die aan de uitgang van verschillende grootwarenhuizen aangeboden worden. 'Geef iemand een nieuw leven', het zijn geen holle woorden.

 

60 jaar Damiaanactie
De Damiaanactie bestaat straks 60 jaar, wordt gestuurd vanuit België en is werkzaam over de hele wereld. Maar wat doet deze hulporganisatie al meer dan een halve eeuw lang? Welnu, verpleegkundigen, dokters en de vele vrijwilligers gaan in eerste instantie actief op zoek naar wie symptomen van lepra en tuberculose vertoont. Daarna volgt de gepaste medicatie en de patiënten worden blijvend opgevolgd. Er worden ook voedselpakketten verspreid want ondervoeding houdt het genezingsproces tegen.

Kinderen krijgen nieuwe leerkansen nadat ze hun studies door die vreselijke ziekte hadden moeten opgeven. Anderen worden terug in de samenleving geïntegreerd. Maar er wordt ook geïnvesteerd in opleiding en sensibilisering via de lokale verantwoordelijken. Afhankelijk van de fondsen worden ook leefbare woonsten gerealiseerd.

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter