Op zaterdag 2 november en zondag 3 november 2024 viert Knokke-Heist de 80ste verjaardag van de bevrijding van Knokke-Heist. Naast de herdenkingsplechtigheden op het Verzetsplein, Burgemeester Frans Desmidtplein en op de Canadese begraafplaats in Adegem, wordt ook de 50ste Canadese bevrijdingsmars tussen Hoofdplaat en Knokke afgewandeld. Inschrijven voor deze gouden jubileum-editie van deze 33 km lange herdenkingsmars kan via https://wnzb.be
Twee mislukte militaire operaties
De Canadese Bevrijdingsmars werd opgericht ter herinnering aan een belangrijke historische gebeurtenis uit WO II, de vrijmaking van de linker Scheldeoever in het najaar 1944. Na de bevrijding van de intacte haven van Antwerpen kon de Schelde niet bevaren worden voor bevoorrading aangezien de beide oevers nog door het Duitse leger bezet waren. De Canadezen kregen de opdracht de streek te zuiveren. In de wijk ’t Molentje in Moerkerke probeerden ze door te stoten over de twee kanalen namelijk het Leopoldkanaal en het Afleidingskanaal van de Leie, maar deze operatie mislukte. Bij Strobrugge, meer oostwaarts, werd een tweede poging ondernomen die opnieuw niet voor een doorbraak zorgde.
Amfibie-aanval van Terneuzen naar Hoofdplaat
De legerleiding besloot dan maar een amfibie-aanval uit te voeren vanaf Terneuzen naar Hoofdplaat en Biervliet. De Canadese Infanteriedivisies streden 3 weken lang langs dijken en overstroomde poldergebieden om deze te ontruimen van een verbeten bezettingsmacht. Beschietingen en bombardementen kostten ook het leven aan veel burgers. Gemeenten en gehuchten werden in puin gelegd gedurende deze bloedige strijd.
Oprichting Bevrijdingsmars door Cnocke is Hier
Pas op 1 november werd Knokke bevrijd door de 9de Canadese Infanterie Brigade ondersteund door Britse gemotoriseerde brigades. De heemkundige kring Cnocke is hier, onder de leiding van bestuurslid Gerard Adriaenssens en bijgestaan door Gaspar Warnier en Danny Lannoy, startte in 1974 met de Canadese herdenkingstocht van Hoofdplaat naar Knokke, 33 km in de voetsporen van de Canadezen. Het protocollaire deel van de Canadese Bevrijdingsmars is sinds jaar en dag in goede handen van Dirk Overstraete en Danny Lannoy in samenwerking met de dienst Communicatie van het gemeentebestuur.
Deelname Canadees militair contingent
Sinds 1975 neemt elk jaar een Canadees contingent telkens deel aan de plechtigheden. De Royal Canadian Engineers hadden hun militaire basis in Lahr, Zwarte Woud, Duitsland. Na het sluiten van deze basis was er een afvaardiging vanuit de NATO Basis in Brunssum, Nederland aanwezig gedurende het Canadees Wandelweekend. Dankzij de medewerking van de gemeenten Sluis en Knokke-Heist, de Sportdienst en lokale wandelclub W.N.Z.B. groeide deze herdenkings-tocht uit tot een klassieker in de wandelsport. Vroeger werd gewandeld op 1 november (Allerheiligen) dit werd verzet naar de 1ste zondag van november. Zo moeten de Nederlandse deelnemers geen extra dag verlof meer nemen.
Pin 50 jaar Canadese Bevrijdingsmars
Dit jaar grijpt de 50ste Canadese Bevrijdingsmars plaats op zondag 3 november. Een gouden jubileum waar de organisatoren terecht trots op zijn. Vandaar dat er dit jaar een speciale herdenkingspin wordt uitgebracht naar een ontwerp van Dirk Overstraete. Centraal op de pin zijn naast de rode maple leaf, de vlaggen van Nederland (landingsplaats van de Canadezen, Britten en Polen ) en van België (Knokke-Heist en Zeebrugge werden bevrijd op 1,2 en 3 november 1944) aangebracht. De 33 km staat voor de afstand die de deelnemers wandelen tussen Hoofdplaat en Knokke. De vermelding “Knokke-Heist” staat uiteraard voor de thuishaven van het Canada Comité. Het blauw verwijst naar de zee. Het kroontje en het goud refereren naar het 50-jarig bestaan van de bevrijdingsmars. Het geheel wordt omringd door een krans van esdoornbladeren, het symbool van Canada.
Burgemeester Jan Morbee kreeg op donderdag 26 september 2024 de eer om als allereerste de pin opgespeld te krijgen door voorzitter van de Cultuurraad Dirk Overstraete en ere-schepen Danny Lannoy. De pin is te koop aan 5 euro stuk bij Continental Tours in de Lippenslaan 8 of via de website van de Heemkring Cnocke is Hier