Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Erfgoeddag in Museum Sincfala

Op Erfgoedzondag 28 april 2019 om 10 uur houdt Dirk Musschoot een boeiende lezing over zijn boek Sweethearts – Verliefd op de Bevrijder in het museum Sincfala. Van 10 tot 16 uur kun je ook vanaf het Zwart Huis in de Dumortierlaan met een gids een wandeling door het Knokke van de jaren ’20 en ’30 meemaken.  In het museum Sincfala is er eveneens een geleide rondleiding van 13 tot 17 uur in de expo over dokter Reimond Debeir en kun je om 15 uur genieten van de muzikale compositie Ode aan de Zwinstreek door Alexander Makay. Hieronder lees je het gedetailleerde programma.

Wandeling met gids - gratis

  • 10 – 16 uur (start telkens op het uur)
  • Start en einde: Zwart Huis, Dumortierlaan 8

 

Een gids neemt je mee naar het Knokke van de jaren ’20 en ‘30. Hoe zag onze badstad er uit toen Dr. De Beir er leefde? Af en toe hoor je ook leuke anekdotes uit die tijd.

Bezoek expo met gids - gratis

  • 13 – 17 uur (start telkens op het uur)
  • Museum Sincfala

 

Bezoek samen met een gids de expo over Dr. Reimond De Beir. Je ontdekt dat hij niet alleen dokter was, maar ook een autodidact kunstenaar. Hij werkte zowel met gouache, houtskool als met de pen. Bovendien was hij een groot kenner en verzamelaar van kunst. De Beir ontmoette op zijn doktersronde heel wat Knokkenaars die hij portretteerde. Hij tekende ook de Zwinstreek met zijn polders, dijken met tronken en het vee in de weiden.

In de expo krijg je een selectie van zijn werk te zien. Daarnaast zie je ook kunst uit zijn eigen collectie, waaronder werk van huisvriend Floris Jespers en Rik Wouters. Je hoort sappige anekdotes over de populaire dokter, verteld door zijn familieleden via een videomontage. Via een nagebouwd interieur krijg je een blik in de dokterswoning van de familie De Beir, nu nog steeds gekend als het 'Zwart Huis'.

Optreden Alexander Makay ‘Ode aan de Zwinstreek’ – gratis

  • 15 uur - Museum  Sincfala

 

Om 15 uur kun je genieten van de compositie 'Ode aan de Zwinstreek' van Alexander Makay, een tweedelig werk van 35 minuten waarbij het instrumentarium bestaat uit gitaar, klavecimbel/blokfluit en dwarsfluit. Alexander Makay (°1979) is een Brugs gitarist met Hongaarse roots die zijn meestergraad klassieke gitaar behaalde aan het Koninklijk Conservatorium van Gent. Tijdens de compositie kun je genieten van een live beeldprojectie door Sarah Snauwaert met foto's/schilderijen uit archief van Museum Sincfala.

Zondagbabbel ‘Sweethearts - verliefd op de bevrijder’

  • 10 – 12 uur Museum Sincfala

 

Honderden Vlaamse vrouwen werden na de bevrijding in 1944 verliefd op een Brits militair. Soms leidde dat tot een flirt of een kortstondige relatie, maar even vaak beloofden ze elkaar eeuwige trouw. Sommige koppels vestigden zich in ons land, andere zochten hun geluk in Groot-Brittannië. Wie waren die tommy's die met een meisje van hier aan de haal gingen? Wie waren die oorlogsbruiden die zich in de armen gooiden van een soldaat die soms vreselijke dingen had meegemaakt? Dirk Musschoot reisde jarenlang België en Groot-Brittannië af en vond tientallen love stories van Brits-Belgische bevrijdingskoppels. Verhalen vol ontroering, maar vaak ook van eenzaamheid en gemis. Over hun wel en wee gaat deze vertelling met ‘lichtbeelden’.

Praktische informatie

Lezingen zijn gratis voor leden van Geschied- en Heemkundige Kring Sint-Guthago.
Niet-leden betalen 3,50 euro, bezoek aan het museum inbegrepen. Reservatie is niet mogelijk. Best om 15 minuten vroeger te komen om van een plaats verzekerd te zijn. Na de lezing biedt de dienst Erfgoed  je een drankje aan.

Plaats

Sincfala, Museum van de Zwinstreek
Pannenstraat 140, 8300 Knokke-Heist.
T 050 530 730 -  sincfala@knokke-heist.be

Parkeergelegenheid

Op de speelplaats van de gemeentelijke basisschool Het Anker, bereikbaar via de Felix Timmermansstraat nummer 37

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter