Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Expo Buiten Beeld met werk Sebastiaan Coppens en Martine Vyvey

Het nieuwe seizoen van Buiten Beeld start met een duotentoonstelling van Sebastiaan Coppens en Martine Vyvey. Die loopt van zaterdag 21 september tot en met zondag 15 december 2019 in Cultuurcentrum Scharpoord.

Sebastiaan Coppens is één van de weinige Belgen die kan glasblazen als een ambachtsman. Omdat er in België geen enkele intensieve opleiding voor glasblazen bestaat en door zijn lichte aversie voor het academische, koos hij dus om de traditionele glaskunstopleidingen te verlaten en als leerjongen, tegen kost en inwoon, te werken voor de Franse meesterglasblazer, Gregor Pays.

Sebastiaan zijn levensloop is misschien exemplarisch voor de diversiteit in zijn jonge, maar brede oeuvre. Enerzijds getuigt het van evenwicht, discipline een rationele overschouwen van de samenleving en de kunstgeschiedenis. Anderzijds is zijn werk doorweven met sentiment en poëzie. Nauwkeurig en kritisch, tegenover zelfpositionering en pascifisme. Waarschijnlijk heeft het therapeutische karakter van boetseren, schilderen en tekenen de weg geplaveid naar de passie voor de intense techniek van het glasblazen. Waarbij elke creatie getuigd van vastberadenheid en dedicatie.

Bij Martine vormt beweging de rode draad in het oeuvre. Daarmee trok ze met haar twee- dimensioneel werk de aandacht van Wilfried Meert en kreeg ze in 2009 de opdracht voor het maken van de’ Affiche Memorial Van Damme’, de jaarlijkse Internationale atletiekmeeting.

Haar inspiratie haalt ze dan ook uit de puurheid van een danser, een sporter die het uiterste van zichzelf vergt, zijn grenzen steeds weer verlegt voor dat éne optreden, die éne wedstrijd. In enkele vlakken het leven bevatten- de suggestie van het vluchtige van een beweging. Uit die beweging de essentie halen en in sculpturen smeden, weergeven zonder te vervallen in onnodige détails die het geheel zouden verzwaren . Alle sculpturen worden in cortenstaal gemaakt, uit het staal gebrand met een plasmabrander, in het vuur gesmeed en dan aan elkaar gelast. Als het beeld af is wordt het naar Het Bronsatelier in Zottegem gebracht om er een silicone mal op te maken , een wasmodel te maken en vervolgens in brons te gieten.

Lichamen en volumes doen zweven, in ontkenning van de zwaarte van staal en brons, de emotie in ruimte en tijd. Vooral dans in al zijn vormen van modern tot klassiek zit in alle sculpturen verweven, zelf een passioneel tangodanseres (Argentijnse tango) en grote fan van alle optredens van Het Ballet van Vlaanderen.

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter