Knokke-Heist bezoeken als toerist?

For Freedom Museum 10 jaar actief

Op donderdag 25 april 2009, precies 10 jaar geleden, werd het For Freedom Museum Knokke-Heist, officeel geopend in het bijzijn van burgemeester Graaf Leopold Lippens, eregouverneur Paul Breyne, toenmalig minister van Defensie Pieter De Crem, de Canadese ambassadeur, journalist Paul Jambers, talrijke gemeentemandatarissen en sympathisanten.

Canadees oud-strijder Col. Adrien Boivin, Régiment de la Chaudière, die onze streek had helpen bevrijden, gaf een ontroerende getuigenis. Het opzetten van het museum had heel wat voeten in de aarde. Dankzij de tussenkomst van de bevolking van Ramskapelle bij burgemeester Graaf Leopold Lippens werd de vroegere gemeentelijke jongensschool uit 1876 gered van de sloophamer. De eis van de burgervader voor restauratie, was wel een goede bestemming te vinden voor het historisch gebouw.

De gebroeders Jones die in 2000 deel namen aan het tv-programma van documentairespecialist Paul Jambers, nl. “Kinderen uit de Tweede Wereldoorlog” hadden de ongelooflijke verzameling van broer Freddy hier in de kijker gezet.

Freddy had sinds het overlijden van vader Dennis Jones, D-day +4- Brits oorlogsveteraan een ongelooflijk archief van WO-II-uniformen, artefacten en documentatie opgebouwd en samen met schoolkameraad Patrick Tierssoone, die militaire voertuigen verzamelde, werd toendertijd koortsachtig gezocht naar een vaste stek waar alles permanent kon worden tentoongesteld.
De inwoners van Ramskapelle kwamen met een uniek voorstel “of dat jullie zouden geïnteresseerd zijn om een museum te starten?”.

Een ongelooflijk geschenk uit de hemel. Toenmalig directeur van Toerisme André Desmidt en schepen Daniël Despiegelaere sloegen de hand aan de ploeg. Fondsen werden gezocht bij Europa, Vlaanderen en Knokke-Heist en in 2005 kon een aanvang genomen worden met de noodzakelijke restauratiewerken.

In 2007 startte decorateur Pierre Verbreydt van de firma Verbocolor met de bouw van de verschillende scènes, die 2 jaar in beslag namen en van een ontzettende realiteit getuigen.
Tot op de dag van vandaag ontving het For Freedom Museum ondertussen reeds 68.000 bezoekers van een 48 verschillende nationaliteiten. Het bezoekersaantal steeg van een 5000 in de beginjaren tot 8000 per jaar in 2018.

Het For Freedom Museum wordt gedragen door 2 vaste medewerkers en een groep enthousiaste vrijwilligers. Momenteel wordt koortsachtig gewerkt om het museum, die in de Verenigd Koninkrijk “The Hidden Gem” wordt genoemd een internationale uitstraling te geven.
“Freddy en Danny Jones, Patrick Tierssoone, de curatoren,en het voltallig vrijwilligersteam zijn de burgemeester, het gemeentebestuur en de bevolking van Knokke-Heist ontzettend dankbaar voor de steun en de gegeven kans. Forever grateful”, aldus Danny Jones.

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter