Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Helden van de Noordzee: Vissers en Mijnen

In het For Freedom Museum kun je sinds 6 september 2019 en nog tot 6 september 2020 de expo ‘Helden van de Noordzee: Vissers en Mijnen’ bewonderen. De tentoonstelling, in het teken van de herdenking van 75 jaar bevrijding, is een ode aan de Vlaamse vissers die tijdens W0-II omkwamen toen hun schip op een mijn liep.

Op hun vlucht voor de Duitsers, naar Engeland, eind mei 1940, hielpen vissers bij de evacuatie van Britse troepen, die omsingeld waren door de oprukkende Duitsers te Duinkerke. Een groot deel van onze vissersvloot verbleef aldus de hele oorlog met hun gezin in Groot-Brittannië.

De achtergebleven vissersvloot mocht mits toestemming en militaire begeleiding van de bezetter de Vlaamse kust bevissen en kon door de overvloedige vangst aan haring, de bevolking redden van de hongersnood.

Niet minder dan 65 vissersboten verdwenen in die jaren naar de zeebodem, waarbij meer dan 240 vissers omkwamen, sommigen van zeer jonge leeftijd en soms leden van hetzelfde gezin.

In de tentoonstelling “Helden van de Noordzee” herbeleef je de intense angsten en lotgevallen van onze Vlaamse vissers die hun leven lieten voor het vaderland.

75 jaar na WO-II zijn de talrijke bommen en mijnen die nog steeds op de zeebodem liggen een dagelijks gevaar voor onze vissers.

Telkens open van 10 tot 17 uur.

Meer info: www.forfreedommuseum.be  

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter