Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Het klimaat in de kijker bij Oxfam

Van 4 tot 23 november 2019 brengt Oxfam haar campagne rond klimaatonrecht tot in de winkels. Bedoeling is om de overheid haar verantwoordelijkheid in de klimaatcrisis te laten opnemen.  Burgers kunnen tijdens de campagne in de winkel een klimaateis voor de federale regering ondertekenen. Ook in de Oxfam-Wereldwinkel in de Elizabetlaan 141 vertellen de vrijwilligers je graag meer over deze actie.

De campagne van Oxfam-Solidariteit wil de aandacht van burgers en onze overheden vestigen op voedselonzekerheid als gevolg van de klimaatcrisis. Volgens Oxfam neemt de ongelijkheid tussen landen door de klimaatcrisis toe. Terwijl de rijkste 10 procent verantwoordelijk is voor de helft van de CO2-uitstoot in de wereld, treft de klimaatcrisis de armste 50 procent van de wereldbevolking, die slechts verantwoordelijk is voor 10 procent van de uitstoot.

"De strijd tegen dit klimaatonrechtvaardigheid moet een prioriteit zijn voor onze politici", stelt Tineke Schatteman, educatie medewerker van Oxfam-Solidariteit. "Dit vereist een ambitieus klimaatplan dat gericht is op een aanzienlijke vermindering van onze CO2-uitstoot. Duurzame initiatieven zoals agro-ecologische landbouw en toegankelijk openbaar vervoer moeten ook worden aangemoedigd. Zo wordt het ook voor de burger makkelijker om voor duurzame alternatieven te kiezen ", besluit Schatteman.

Concrete klimaateisen voor de overheid

Klanten en vrijwilligers kunnen onze politici een duwtje in de rug en de goede richting geven door de klimaateis te ondertekenen. Op het einde van de campagne levert Oxfam de getekende petities af aan de federale regering, wat bovendien samenvalt met het begin van de verplaatste Klimaatconferentie (COP) van Chili naar Madrid. De klimaatconferentie in Madrid vindt plaats van 2 tot 13 december 2019.

Van 18 tot 23 november organiseren de winkels een kleine actie; een quiz, een proevertje, een sprekende etalage… De winkelvrijwilligers laten hun creativiteit de vrije loop. Nieuwsgierig? Loop tussen 4 en 23 november eens binnen in een Oxfam tweedehandsshop in je buurt. Oxfam tweedehandswinkels zijn immers niet zomaar tweedehandswinkels maar maken deel van een grote beweging van mensen die gaan voor meer solidariteit.

Meer dan 1000 vrijwilligers zullen de 41 winkels (10 in Brussel, 15 in Vlaanderen en 16 in Wallonië) inrichten in het campagnethema, met de bedoeling om vrijwilligers, klanten en passanten te informeren over wat Oxfam doet rond dit thema en hoe burgers ook in België de handen uit de mouwen kunnen steken.

Zo kan je zelf bijvoorbeeld minder vlees eten of kiezen voor lokaal en seizoensgebonden groenten en fruit. Neem je fiets in plaats van de auto, beter voor het milieu én voor je eigen gezondheid. En natuurlijk…tweedehands kopen!

De 2e Oxfam tweedehandswinkel opende 55 jaar geleden in Knokke op de Zeedijk. In 2018

Wil je ook meewerken aan de Oxfam campagne en projecten ? Schenk dan je oude gsm, bruikbare kledij, schoenen, handtassen, brocante en boeken in de winkel. Of wil je graag meewerken om dit alles in de winkel te krijgen, informeer naar ons vrijwilligerswerk.

            Meer informatie over de klimaatcampagne

OXFAM – Elizabetlaan 141 – 8300 Knokke-Heist – 050 41 04 51 – oxfam.knokke@oxfamsol.be

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter