Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Knokke-Heist doet mee aan Schrijfmarathon van Amnesty International

Brieven veranderen mensenlevens en helpen onrecht de wereld uit. Daarom organiseert Amnesty International elk jaar in december de Schrijfmarathon. Ook Knokke-Heist doet mee! Op 7 december 2019 kun je in Cultuurcentrum Scharpoord terecht om brieven te schrijven. De gemeente plaatst ook speciale kaarsen aan de ingang van de verschillende openbare gebouwen om aandacht te vragen voor de actie. Tijdens de Schrijfmarathon vertrekken er vanuit alle hoeken van de wereld brieven en petities richting ministers en presidenten om hen te vragen een einde te maken aan mensenrechtenschendingen. De mensen van wie de rechten niet gerespecteerd worden, ontvangen dan weer vele duizenden solidariteitsboodschappen en steunkaartjes.

Bijna 6 miljoen brieven, kaartjes en handtekeningen leverde dat vorig jaar wereldwijd op. Alweer alle records weggeblazen. Maar goed ook, want élke brief telt: hoe meer brieven, hoe groter de druk op de autoriteiten om het onrecht aan te pakken of ongedaan te maken.

Impact
Of het allemaal iets uithaalt? Eén op de vier schrijfacties van Amnesty International levert resultaat op. Ook de Schrijfmarathon van vorig jaar miste zijn doel niet: in Oekraïne wordt holebi-activiste Vitalina Koval beter beschermd tegen geweld, in Brazilië werden twee verdachten opgepakt voor de moord op mensenrechtenactiviste Marielle Franco en Kirgizië ratificeerde het VN-Verdrag over de rechten van mensen met een beperking.

Marathon 2019

Dit jaar zijn er opnieuw een tiental schrijfacties voor mensen in nood. Zo kan je schrijven voor Sarah en Seán, vrijwillige reddingswerkers op het Griekse eiland Lesbos waar ze mensen in nood op zee hielpen. Ze worden nu beschuldigd van spionage en mensensmokkel. Er hangt hen 25 jaar cel boven het hoofd. Je kan ook een brief schrijven aan de Egyptische overheid over de onrustwekkende verdwijning van de 27-jarige mensenrechtenactivist Ibrahim. Hij werd plots van straat geplukt door veiligheidsagenten in burger waarna niemand nog iets van hem heeft vernomen. Aan de Iraanse autoriteiten kan je vragen om de 24-jarige Yasaman onmiddellijk vrij te laten. Zij werd gearresteerd omdat ze op de trein witte bloemen had uitgedeeld aan vrouwen, maar zonder de in Iran verplichte sluier op haar hoofd. Ze kreeg een celstraf van 16 jaar.
 
Ook Knokke-Heist doet mee

Laat ook je stem horen tegen dit onrecht en schrijf mee. Deelnemen aan de Schrijfmarathon kan de hele maand december. Je kan thuis schrijven, online deelnemen of zelf een schrijfactie organiseren onder vrienden, met familieleden, collega’s of buren.

Ook Knokke-Heist doet met plezier mee aan de Schrijfmarathon Op 7 december kun je terecht in Cultuurcentrum Scharpoord waar je aan de infostand brieven kunt schrijven.

Meer info: www.schrijfmarathon.be

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter