Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Knokke-Heist heeft eerste uitvaartcentrum met technologie voor slechthorenden

Eén op de twaalf mensen in Vlaanderen is in meer of mindere mate slechthorend. Beperkingen in het horen komen vooral voor bij 75-plussers. Het is een leeftijdsgroep waar de uitvaartsector vaak mee geconfronteerd wordt. Opdat ook slechthorenden de afscheidsplechtigheid voor hun overleden geliefden in de beste omstandigheden zouden kunnen volgen, maakt Uitvaartzorg Bleyaert – als eerste in ons land – gebruik van state of the art gehoortechnologie voor geassisteerd luisteren. Toen het nieuwe gebouw van Uitvaartzorg Bleyaert in de Kalvekeetdijk eind vorig jaar openging, benadrukte het management de persoonlijke betrokkenheid bij iedereen die er steun zocht in moeilijke dagen. Een half jaar later blijkt dat dit geen holle frasen waren.

Uitvaartondernemer Olivier Van Caeyzeele: ‘Wij proberen steeds tegemoet te komen aan de wensen van onze families. Om daar voeling mee te houden, doen wij systematisch aan laagdrempelige kwaliteitsbevraging. Maar door te luisteren en te kijken naar de mensen, vang je ook signalen op die niet uitgesproken worden. Als ik bijvoorbeeld zie dat iemand zich tijdens het voorbereidend gesprek voor een uitvaart steeds naar voren moet buigen en zich zichtbaar moet concentreren om te volgen, dan weet ik: die persoon hoort niet goed.’ Omdat mensen zich misschien schamen of niet tot last willen zijn, kaarten ze het probleem vaak niet zelf aan. ‘Maar slechthorenden mogen niet verstoken blijven van een troostende afscheidsplechtigheid, die is te belangrijk in het rouwproces’, aldus nog Olivier Van Caeyzeele.

Geassisteerd luisteren

Tot voor kort stelde men aan slechthorenden en doven de tekst van de plechtigheid ter beschikking of men voorzag in een doventolk. Maar in het voorjaar van 2019 koos men voor een oplossing die voor mensen met gehoorproblemen veel natuurlijker aanvoelt: geassisteerd luisteren. Dat gebeurt op twee manieren, afhankelijk van de vraag of de slechthorende persoon al dan niet een hoorapparaat draagt. Voor wie geen dergelijk apparaat heeft, wordt gewerkt met een hoofdtelefoon.

In de aula wordt dan een infrarood audiosignaal gestuurd. Dat omvat het audiosignaal met muziek en stem. De mensen kunnen een hoofdtelefoon lenen in het uitvaartcentrum samen met een DSP- ontvanger (Digitale Signaal Processor). Nadat ze zelf het gewenste volume hebben gesteld, kunnen ze in alle comfort de plechtigheid volgen.

Voor mensen met een hoorapparaat is er een nek-lus beschikbaar. Als ze de T-stand kiezen op hun hoorapparaat, wordt het signaal rechtsreeks doorgestuurd naar hun hoorapparaat.

Niet de eerste primeur

Het uitvaartcentrum in Knokke-Heist doet van bij het begin al inspanningen om mensen met een beperking van welke aard dan ook te verwelkomen. Het wil een huis zijn dat maximale toegankelijkheid nastreeft. Dat geldt overigens voor iedereen: het centrum zorgde eerder al voor een primeur met de 24/7 toegankelijkheid van de kamers waar de overledenen opgebaard liggen. Met een sleutel kan de familie daar binnen op elk moment dat daar nood aan is.

Olivier Van Caeyzeele besluit: ‘Dat dergelijke kwaliteitszorg gewaardeerd wordt, horen wij van de nabestaanden, maar blijkt ook uit de grote motivatie die wij voelen bij ons team. Nog nooit hebben wij een vacature moeten plaatsen, mensen die bij ons willen werken, melden zich spontaan.’

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter