Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Knokke-Heist, Natuurlijk! Start voorjaarsactiviteiten voor de basisscholen

Naar jaarlijkse gewoonte trekken de basisscholen van Knokke-Heist na de paasvakantie de natuur in met een natuurgids. De dienst Milieu, Natuur en Landbouw werkte samen met zijn gidsen een aanbod uit met tal van workshops op het strand, in het Directeur Generaal Willemspark, in de compostdemonstratieruimte en in de duinen. Tussen 23 april en 30 juni 2019 gaan een klein duizendtal jongens en meisje op stap in Knokke-Heist, Natuurlijk!

Heksenklassen in het Bosje van Heist

Verleden week zijn de eerste klasjes gestart in het Directeur Generaal Willemspark.  Daar vinden 5 workshops plaats. ‘Het bos door de ogen van’, leert kinderen kennis maken met verschillende aspecten van het bos. Ze kijken ernaar door de bril van een boswachter, een laars, een kunstenaar, een boom, een onderzoekster en een hond. Tijdens de drukbezochte heksenklassen leren we dat ‘onkruid’ niet bestaat.  Alle planten zijn nuttig en veel van die ‘onkruiden’ zitten boordevol vitamientjes.  Sommige kinderen gaan koken met kruiden, anderen kiezen dan weer om zalfjes te maken.

Soundscape

Kinderen komen ook op een speelse manier in contact met ‘soundscape’, een verhaal gemaakt met enkel klanken uit de natuurlijke omgeving van de mens.

Ook aan de vogeltjes wordt gedacht.  In het Willemspark werden een groot aantal nestkastjes opgehangen voor diverse vogeltjes.  Via een leuke wandeling gaan kinderen op zoek naar deze kastjes en leren ze voor welk vogeltje het geschikt is en wat je thuis kan doen om de vogeltjes te  helpen.  Daarna gaan ze elk hun eigen nestkastje timmeren dat ze thuis kunnen ophangen.

Workshop over de bijen

Ook de bijen komen aan bod in een actieve workshop in de demoruimte van de compostmeesters. Daar leert elk kind waarom het zo belangrijk is om de bijen te helpen en maken ze zelf een insectenhotel dat ze meenemen naar huis.

Garnalen pellen

Op het strand maken de deelnemers kennis met de ‘garnaal’.  Een workshop die is opgebouwd rond één klein diertje, maar die zo verrijkend is.  Bij mooi weer gaan we met de klas de zee in met een schepnetje. Gegarandeerd kunnen ze iets meenemen naar het labo om te bestuderen onder de microscoop.  Ze leren garnalen pellen en natuurlijk ook verorberen.

Woeste Willem

 Voor de allerkleinsten is er zand, zee, zon, een ontdekkingsreis met schopjes, emmertjes, gietertjes en een vertelpop.  De oudere kleuters maken kennis met ‘Woeste Willem’ een gepensioneerde zeerover die houdt van vliegeren, schatkisten, zeemeerminnen en dolle pret op het strand.  Voor de kinderen van de eerste graad zetten de milieudienst zijn winkeltje ‘Kleur en Fleur’ op het strand waar ze leren bloemen maken om te ruilen voor waardevolle schelpen en waarin ze een 12-tal verschillende schelpen leren kennen via een leuk spel.
 

Struintochten

Voor de wandelaars zijn er nog ‘struintochten’ in de duinen en voor de fietsers zijn er leuke tochten onder begeleiding van een natuurgids. Zo is er voor elk wat wils.  Leerkrachten kunnen jaarlijks 3 gratis workshop / wandelingen of fietstochten meevolgen, aangeboden door het gemeentebestuur. In totaal zullen dit voorjaar 957 jongens en meisjes of 49 klassen uit het kleuter –en basisonderwijs van Knokke-Heist de komende drie maanden actief deelnemen aan Knokke-Heist, Natuurlijk.

Voor meer informatie: dienst Milieu, Natuur en Landbouw, T 050 630 198.

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter