Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Kringloopkracht Alfred Anthierens leert je de kunst van het composteren

Op zaterdag 6 juli 2019 om 10 uur  verzekert compostmeester Alfred Anthierens de permanentie in de demoruimte in Noordhinder in Heist. Wie de knepen van het composteren onder de knie wil krijgen, verneemt van Alfred allerlei handige tips. Veel composthopen of –bakken produceren vliegen, mieren of stank, maar geen compost. Dit omdat ze enkel maar wat bij elkaar gegooid afval bevatten. Is composteren dan zo moeilijk? Nee , zolang je maar het MANGO-principe toepast:  1.Mengen 2. Afdekken 3. Natmaken 4. Een Grote hoop maken  5. Omzetten

  1. Meng groen en bruin materiaal

Het groene materiaal (grasmaaisel, mest, vers tuin- en keukenafval) in je composthoop levert vooral voedingsstoffen, het bruine materiaal  (dorre bladeren, takjes, stro, zaagsel, housnippers) structuur. Belangrijk is dat je pure lagen groen of bruin materiaal vermijd: gooi ze daarom met een riek door mekaar. Let bovendien op dat het afval niet te grof is, anders duurt het te lang voor het afbreekt. Takken moet je dus in kleinere stukken knippen of hakselen. Veel materialen horen tussen bruin en groen materiaal in omdat ze van alles wat bevatten. Denk bijvoorbeeld aan stalmest of vers gesnipperde takken. Deze materialen zijn ideaal voor je composthoop, maar meng ze voor de zekerheid ook met andere soorten afval. Hoe beter je mengt, hoe beter de start van je composteerproces.

  1. Afdekken

Een klassieke bak met gaas of met grote spleten in de wanden (en zonder bedekking bovenop) droogt veel te hard uit en koelt veel te snel af om de thermofiele bacteriën en alle andere compostwezentjes goed te laten werken. Geef je composthoop wanden en een dak om het vocht en de warmte binnen te houden (bijvoorbeeld met jute zakken, een oud tapijt, wat plastic zeil,…). Je composthoop zal hierdoor niet verstikken, zolang je materiaal binnenin luchtig genoeg is.

  1. Natmaken

Knijp een handvol gemengd compostmateriaal uit (met je handen dus). Als er enkele druppels uit lopen, dan is het vochtig genoeg. Anders voeg je er nog wat water aan toe.

  1. Een grote hoop maken

Een grote hoop werkt beter dan een kleine, want de warmte- en vochtverliezen zijn beperkter. Een m³ composteert beter en sneller dan een paar emmers afval.

  1. Omzetten

Na een maand (of iets langer) zet je de hele hoop om. Schep alles helemaal door elkaar met de riek, en zorg dat wat eerst aan de buitenkant zat nu binnenin de hoop komt.

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter