Knokke-Heist bezoeken als toerist?

KTKH brengt komedie Knock

Op donderdag 21, vrijdag 22 en zaterdag 23 maart 2019 telkens om 20 uur brengt het Koninklijk Toneelgezelschap Knokke-Heist in het CC Scharpoord de komedie Knock of de triomf van de geneeskunde van Nobelprijswinnaar Jules Romains. De première van dit toneelstuk vond plaats in 1923 in Parijs. In de vier daarop volgende jaren werd het 1400 keer opgevoerd. Knock werd ook verschillende malen verfilmd. Met deze Franse klassieker, stevig opgeboend in een eigentijdse bewerking van regisseur Yves Dekimpe neemt het KTKH ook deel aan het West-Vlaams toneeltornooi De Gouden Meeuw. Naast een aantal hilarische scènes komen in de voorstelling ook diepere, satirische bedenkingen over de preventieve geneeskunde aan bod die vandaag de dag meer dan ooit actueel zijn.

Inhoud

Een plattelandsdokter laat zijn praktijk over aan zijn jongere collega Knock. Helaas voor deze jonge dokter blijken alle bewoners van het slaperige bergdorpje Saint-Maurice kerngezond. De medische wetenschap lijkt hier weinig eer te kunnen halen, maar de nieuwe dokter denkt daar anders over. Knock huldigt het principe dat ''gezonde mensen zieken zijn die het nog niet weten,” en hij nodigt alle dorpelingen uit voor een gratis consult. Hij jaagt ze de stuipen op het lijf met waarschuwingen over enge microben en ziekten die ''onze eens zo gezonde streek” bedreigen. Binnen de kortste keren ligt de helft van het dorp ziek en angstig te bed. De enigen die er echt beter van worden zijn de apotheker, de waard - wiens hotel als noodhospitaal moet worden ingericht - en, natuurlijk, dokter Knock.

De triomf van de preventieve geneeskunde

“Tegenwoordig hebben we kwakzalvers als dokter Knock niet meer nodig om mensen van hun zelfvertrouwen en hun gezondheid te beroven. Daar hebben we echte dokters voor. Al dan niet in samenwerking met de farmaceutische industrie probeert men zoveel mogelijk gezonde mensen aan te praten dat zij ziek zijn, of nog beter, dat zij ziek zullen worden als zij niet doen wat de dokter zegt. Het heet 'preventieve geneeskunde', het is erg lucratief, en erg opdringerig. Zelfs de meest vastbesloten patiënt en de meest kritische arts kunnen zich er nauwelijks aan onttrekken. Het is allemaal een kwestie van koopkrachtige vraag: rijke, gezonde dertigers zijn als doelgroep interessanter dan behoeftige, zieke tachtigers. Het gevolg is wel dat niet die laatsten de zorg krijgen die zij nodig hebben, maar de eersten de zorg die zij niet nodig hebben. Preventie, de meest arrogante vorm van geneeskunde, heeft een hoge vlucht genomen.” (Hans Van Maanen, Volkskrant 30 juli 2005)

Regisseur Yves Dekimpe

Yves Dekimpe regisseerde en ensceneerde zestien jaar lang klassiekers van o.a. Shakespeare, Wilde, Gogol, Anouilh en Brecht, maar ook toneelwerk van hier veel minder bekende namen als Horváth en Čapek, telkens gespeeld door de oudste leerlingen van de school waar hij werkzaam is. Sedert een tiental jaren is hij freelance regisseur in het amateurcircuit, waarbij zijn voorkeur uitgaat naar duistere en bizarre stukken uit het Duitstalige en Oost-Europese repertoire uit heden en verleden, maar ook de Ghelderode, Genet en Adamov staan hoog op zijn verlanglijstje.

Na “Het Gezin Van Paemel” in 2010 is “Knock” zijn tweede regie voor KTKH. Het bijna honderd jaar oude stuk is een uiting van de unionistische kijk van auteur Jules Romains op de samenleving. De massale slachtingen in de Eerste Wereldoorlog hadden hem duidelijk gemaakt hoe makkelijk ‘de massa’ zich laat (ver)leiden door het charisma en de doortastendheid van een sterke leidersfiguur. In “Knock” geeft hij dit gegeven weliswaar een komisch kleedje, maar de boodschap is er niet minder duidelijk om.

Van opleiding is Yves Dekimpe leraar Nederlands, Engels en Duits en hij prijst zichzelf gelukkig les te hebben gekregen van leraren die zelf literair actief waren. Hij schrijft z’n eigen theaterbewerkingen en vertalingen, en nu en dan verschijnt er ook poëzie van hem in letterkundige tijdschriften. Hij is de auteur van “Lekbloed”, waarin hij de oorlogsgedichten en frontbrieven van August Stramm (1874-1915) vertaalde en toelichtte, terwijl ook een uitgave van zijn vertaling van Stramms integrale theaterteksten op stapel staat.

Acteurs

Deborah Geselle – Georges Van Coile – Stefanie Bogaert – Jan De Groote – Valérie Desutter – Luc Merlevede – Janice Gryson – Heidi Termote – Christel Bedert – Yves Merlevede – Franky Verhegge – Thomas Coolen – Pascal Brackman – Stefanie Bulcke

Kaarten zijn te verkrijgen bij de leden of via www.ktkh.be of 0498 75 78 85 (Leen Goossens) of 0475 69 18 65 (Dominiek Segaert) alsook in het Cultuurcentrum.

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter