Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Maatjesfestijn met Jacco Ricardo

Op woensdag 12 juni 2019 vanaf 17 uur organiseren café Dino’s en wielerclub Passe-Vite opnieuw een maatjesfestival op het Alfred Verweeplein. Om 20 uur start ook het optreden van Jacco Ricardo, gevolgd door een maatjesparty met DJ Koen van Studio Enjoy. Onder het motto “Maten, Makkers, Maatjes” zorgen de organisatoren voor een smaakvolle degustatie van de Hollandse Nieuwe in een muzikaal kader van schlagers en foute hits met hoog meezinggehalte.

Hollandse Nieuwe

Haring mag Hollandse Nieuwe heten als de vis voldoende vet is, en op de traditionele Hollandse manier gekaakt, gezouten en gerijpt is. Daarbij komt nog dat de haring diepgevroren moet worden, bij een temperatuur niet boven de -20 graden gedurende 24 uur. Het rijpingsproces duurt minstens 1 dag en maximaal zeven dagen bij een temperatuur 0-4 °C. Enzymen uit de alvleesklier en zout spelen een grote rol bij het rijpen van gekaakte haringen en zijn uiteindelijk bepalend voor de smaak.

Nederlandse maatjes uit Scandinavië en Schotland

De sluiting van de Noordzee voor de haringvisserij in 1977 noopte Nederlandse vissers en handelaren de bakens te verzetten. Een enkeling beproefde zijn geluk in de Ierse Zee, in de hoop er haring aan te treffen die te vergelijken was met die uit de Noordzee. Denemarken bleek een geschikter alternatief. Deense vissers visten in het Skagerrak op haring die sterk leek op de ‘Hollandse’ maatjesharing. Een aantal vissers en inkopers van verwerkende bedrijven uit Nederland vestigde zich in het noorden van Jutland. De Denen eten geen Hollandse Nieuwe omdat haring in Denemarken op een andere manier wordt bereid. Nederlandse bedrijven benutten hun kennis ter plaatse en voerden de kaaktechniek in. Tegenwoordig komt 65% uit Noorwegen, 35% uit Denemarken en 5% van elders.Daarnaast hebben Nederlandse bedrijven hun werkterrein in Denemarken en Schotland.

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter