Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Meridiaan van de trisomie doorkruist Knokke-Heist

Op donderdag 21 maart 2019, Wereld Downsyndroom Dag van de Verenigde Naties, stijgt Oskar, de laatste piloot met het Syndroom van Down, vanaf Kortrijk Wevelgem International Airport op om de meridiaan van de trisomie af te vliegen met een vliegtuig met een gigantisch rood spandoek. Deze meridiaan ligt op 3° 21” 0’ - een verwijzing naar Trisomie en chromosoom 21 - en strekt zich uit over het grondgebied van elf West-Vlaamse gemeenten: Spiere-Helkijn, Zwevegem, Deerlijk, Waregem, Wielsbeke, Oostrozebeke, Tielt, Ruiselede, Beernem, Damme en Knokke-Heist. Boven de zee ter hoogte van het Zwin zal het vliegtuigje een grote bocht nemen, met de rode spandoek in zijn kielzog, om zo de terugvaart aan te vatten richting Spiere-Helkijn en finaal de luchthaven Kortrijk-Wevelgem.

Om deze actie de nodige kracht en grandeur te geven zullen alvast een aantal gasten en hun begeleiders van het Baken ter hoogte van de Haas van Flanagan om 11.45 uur klaar staan om de meridiaan officieel in te huldigen met het doorknippen van een rood lint. De volledige dag zal door het kunstenaarscollectief Het Pakt verwerkt worden tot een artistieke installatie, die een plaats krijgt in de grote tentoonstelling ' Walking Opera ' van het artistiek project Bloedtest in het Museum Dr. Guislain in Gent (zomer '19). Deze expo gaat over medische innovatie, en opschuivende maatschappelijke normen.

NIP-test

Met deze actie wil de beweging ‘ United Perfection ’ en het artistiek project Bloedtest aandacht vragen voor belangwekkende en ingrijpende maatschappelijke ontwikkelingen n.a.v. medische technologische evoluties zoals de NIP-test. De NIP-test is een bloedtest die zwangere vrouwen kunnen laten uitvoeren, vooral om te bepalen wat de kans is op het syndroom van Down. De test wordt sinds 2017 zo goed als helemaal terugbetaald door de mutualiteit, en is stilaan onderdeel geworden van de gewone, gevolgde medische procedure bij een zwangerschap. Bovendien was de NIPT het product van het jaar 2017 .

Leidt een bloedtest tot de perfecte mens?

Nieuwe technologische evoluties zoals de NIP-test biedt kansen en mogelijkheden, maar stelt mens en maatschappij ook voor nieuwe moeilijke (ethische) vragen. Waar het krijgen van een gezond kind vroeger een kwestie was van het lot, wordt het nu een kwestie van verantwoordelijkheid. Dit plaatst zowel (toekomstige) ouders als hulpverleners voor grote uitdagingen. Wie screening kiest, krijgt zekerheid en comfort: gaat mijn kindje gezond zijn? Vaak is het goed. Soms niet. Ouders zullen dan een ondoenlijk vonnis over de zwangerschap moeten vellen: het kind behoeden of behouden voor zijn toekomst. Het verandert echter ook geleidelijk aan de maatschappelijke kijk op wat (niet) ‘hoort’ of (niet) ‘passend’ is. Kan de bedoeling van een prenatale test naar afwijkingen anders zijn dan die afwijkingen te lijf te gaan? Of is er nog de mogelijkheid om te kiezen voor het leven met de afwijkingen? Mensen hanteren hierin nieuwe normen, maken nieuwe keuzes en verleggen op die manier (geruisloos?) maatschappelijk-ethische normen en grenzen.

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter