Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Moeder Babelutte opent koffie- en theehuis in de Graaf d’Ursellaan in Heist

Op donderdag 3 april 2019 openden Christophe en Michiel Roelens hun Moeder Babelutte Café in de Graaf d’Ursellaan 6 in Heist. Deze nieuwe handelszaak biedt als specialiteiten naast de traditionele babelutten, zeevruchten en pralines nu ook koffie en thee aan.

Historiek van Moeder Babelutte

Op een goede dag besloot de Heistse Rosalie Desmedt (1841 -1912) om eens iets te maken wat zij lang geleden van haar moeder had geleerd: boterbabbelaars! De snoepjes verpakte zij in simpele boterpapiertjes en verkocht ze aan rijke Engelse en Franse kindjes die zich aan de kust vermaakten. Het snoepje werd meteen een daverend succes! De kindjes gaven Rosalie een bijnaam: ‘Mère Babelutte’ ofwel Moeder Babelutte. Het woord ‘babelutte’ is de verfransing van het woord ‘babbelaars’. Rosalie was zó goed in het maken van babelutten dat iedereen ze wilde kopen. Stoere zeevaarders kochten de babelutten omdat die hen tijdens hun zeereizen veel energie verschaften. En de kinderen? Die kochten babelutten natuurlijk omdat ze zo aangenaam zoet smaakten! Het snoepje vond dan ook gretig aftrek aan de kustmarkten. Van het verdiende marktgeld opende Rosalie haar eerste, eigen winkeltje op de hoek van Knokkestraat en Kursaalstraat. Zo werd de eerste snoepwinkel van Moeder Babelutte een feit! Later verhuisde Rosalie haar winkeltje naar de overkant (ook in de Kursaalstraat) en dat werd Rosalie Babelutte. Ruim een eeuw later werd het originele recept van de babelutten herontdekt door de familie Roelens. In 1970 bliezen zij de winkel van Moeder Babelutte weer nieuw leven in. De botersnoepjes maakten zo hun terugkeer naar de kust…en naar de monden van velen!

Het eten van babelutten is een absolute traditie aan de Belgische kust. Tot op de dag van vandaag vind je nog steeds vissers op de kade met een zak babelutten naast zich, een overgeleverde gewoonte van vader op zoon…. Iedereen die vakantie houdt aan de Belgische kust kent de babelutten. Het snoepje staat symbool voor het ware vakantiegevoel!

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter