Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Mo(nu)ment voor Vrede en Verdraagzaamheid 2019

Op maandag 11 november 2019 organiseert het gemeentebestuur de 13de editie van Mo(nu)ment voor Vrede en Verdraagzaamheid. Leerlingen van plaatselijke scholen uit de diverse deelmeenten en de swing jazzband Miss Elise zorgen om 9.30 uur voor een beklijvende poëtisch-muzikale vredeshappening in de Sint-Margaretakerk in Knokke. Op deze oecumenische vredeswake zijn naast de rooms-katholieke priesters ook geestelijke vertegenwoordigers van de anglicaanse, protestantse en orthodoxe kerk uitgenodigd. Onder begeleiding van de For Freedom Pipes & Drums gaan de deelnemers vervolgens in optocht naar het Burgemeester Frans Desmidtplein.

Bloemenhulde met For Freedom Pipes & Drums en Koninklijke Harmonie St.-Cecilia Heist

Daar vindt om 11 uur in samenwerking met de jeugd-, sport- en sociaal-culturele verenigingen een ingetogen bloemenhulde plaats, muzikaal omlijst door de For Freedom Pipes & Drums en de Koninklijke Harmonie St. Cecilia Heist. In de tent van de Gezinsbond kunnen kinderen vanaf 10 uur keien met een vredesboodschap beschilderen.

Openlucht receptie naar aanleiding van 75 jaar vrede

Maar Mo(nu)ment voor Vrede en Verdraagzaamheid is vooral een happening die 75 jaar vredevol samenleven in ons land uitgebreid wil vieren. De herdenkingsplechtigheden worden dan ook afgesloten met een sfeervolle openluchtreceptie waarbij het gemeentebestuur de aanwezigen trakteert met een warme chocomelk, gloeiwijn, bier, rum en limoncello van Oxfam Wereldwinkel.

Swingende jazz met Miss Elise

De receptie wordt muzikaal omlijst door Miss Elise, een formatie die intussen al een aantal jaar meedraait in het Belgische swing jazz circuit. De groep is vooral actief in Vlaanderen en Brussel en recentelijk ook in Noord-Frankrijk. Het viertal is opgebouwd uit leden met uiteenlopende muzikale achtergronden en ervaringen, en dit leidt tot interpretaties die je niet alle dagen te horen krijgt. Liesbeth Ysebie heeft een background in musicals, country en jazz, en weet met haar zang en présence het publiek -groot en klein- in vervoering te brengen, het geheel in een persoonlijk jasje gestoken, met hier en daar een humoristische toets.

Jan Hindryckx, sinds jaar en dag actief op mandoline, lost de gezongen melodieën van Liesbeth af met zijn solowerk, en haalt voor speciale gelegenheden zowel accordeon als mondharmonica boven. Jan Vanpoucke is de ritmegitarist in speelt in verschillende formaties de basis waarop Liesbeth en Jan Hindryckx het beste van zichzelf geven. Rudi Maeyaert, op contrabas, heeft een lang en bewezen parcours in de New Orleans jazz. Opvallend aan de band is de spontane en gezellige dynamiek waarmee ze het podium vullen en het publiek meenemen op hun muzikale wandeling. "Swing that thing" is hun motto, jazz hun medium. Miss Elise is er klaar voor, en ziet uit naar jullie aanwezigheid voor enkele setjes gezellige swing jazz! Dè ideale manier om het einde van de voorbije wereldoorlogen te herbeleven zoals bij de bevrijdingseuforie van weleer.

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter